Şefa DSP Dolj, depistată pozitiv la Sars-Cov-2, la trei zile de la rapel

Ultima actualizare:

    Vaccinarea cu Moderna a început joi, 4 februarieFoto: Arhiva Click!
Vaccinarea cu Moderna a început joi, 4 februarieFoto: Arhiva Click!

Valeria Andreescu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, a fost confirmată pozitiv la trei zile după ce i-a fost administrată a doua doză de vaccin. Soţul, şi el angajat DSP, dar şi soacra directoarei se află în aceeaşi situaţie.

Valeria Andreescu, şef al DSP Dolj, şi soţul său, inginer la serviciul administrativ al instituţiei, au făcut a doua doză de vaccin pe 26 ianuarie. Barbatul a fost primul care a început să se simtă rău: avea temperatură şi alte simptome specifice infectării cu COVID - 19. Cei doi şi-au făcut testul RT - PCR, iar amblele rezultate au fost pozitive. În acest moment, directoarea DSP Dolj şi soţul ei se află în izolare, scrie adevarul.ro. 

«Poate apărea infectarea după prima doză»

Specialiştii din Ministerul Sănătăţii arată că pot apărea asemenea situaţii. „Este posibil ca astfel de cazuri să mai fie în perioada următoare, ceea ce nu poate fi interpretat ca un eşec al vaccinării în general sau un eşec al vaccinării cu produsul dezvoltat de BioNTech / Pfizer în particular”, se arată pe site-ul gov.ro. „În primul rând, după cum o arată dovezile din studiile clinice, răspunsul imun ca urmare a vaccinării apare la circa 10 - 14 zile după prima administrare, iar efectul maxim (răspunsul protector maxim) apare la şapte zile după a doua administrare (rapel). Ceea ce înseamnă că se poate produce o infectare cu virusul SARS - CoV - 2 după administrarea primei doze, întrucât acea perioadă este considerată perioadă de «fereastră imunologică», adică perioada când încă n-a apărut răspunsul imun. O altă explicaţie poate fi şi aceea că persoana respectivă, despre care relatează ştirea, era, în momentul vaccinării, fie în perioada de incubaţie, fie deja infectată şi aflată în fază asimptomatică”, se mai precizează pe gov.ro.


    Valeria Andreescu  se află acum în izolare,  alături de familie
Valeria Andreescu se află acum în izolare, alături de familie

Reacţii «mai zgomotoase»

Cei care urmează să facă a doua doză de vaccin trebuie să ştie că pot avea reacţii adverse mai pronunţate decât după prima doză, avertizează doctorul Emilian Imbri, managerul Spitalului „Victor Babeş” din Bucureşti. Aceste simptome nu durează mai mult de o zi şi sunt semn că organismul, alertat de la prima doză, reacţionează şi creează anticorpi.

Specialistul a putut observa acest lucru în cazul personalului medical care a făcut deja rapelul. „La noi, din 500 de persoane câte am vaccinat pe 27 - 30 decembrie, au fost doar trei care au acuzat atunci o uşoară durere la locul respectiv sau braţul a fost un pic dureros a doua zi. Acum, la rapel, 14 - 15 oameni au avut manifestări mai serioase, depistabile şi vizibile”, a povestit medicul la Digi24.

Aceste simptome au constat în dureri musculare mai serioase, tuse sau rinoree. Ele au dispărut după o zi. „Suntem curioşi şi vom face o testare pe persoane care n-au avut, după a doua vaccinare, decât o uşoară astenie, să vedem care este nivelul de anticorpi după cele zece zile de la rapel. O să facem o testare şi la persoanele care au avut o formă mai «zgomotoasă», să vedem dacă există şi vreo diferenţă la nivel de anticorpi”, a adăugat Emilian Imbri.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net