Șefii de la Metrorex cer în instanță micșorarea salariilor angajaților. Astăzi se judecă cererea

Ultima actualizare:

    Angajații de la metrou au primit lefuri mărite în pandemie
Angajații de la metrou au primit lefuri mărite în pandemie

Cerere neobișnuită în instanță! Șefii de la Metrorex cer suspendarea majorării salariilor cu 18%, de care angajații companiei beneficiază de la 1 noiembrie 2020. Practic, vor micșorarea lefurilor. Și asta pentru că Ministerul Transporturilor consideră ilegală creșterea lor în plină pandemie, când încasările au scăzut, din cauza traficului redus. Astăzi, 24 iunie, se judecă cererea.

Șefii Metrorex le cer magistraților de la Tribunalul București să suspende de urgență, prin ordonanță președințială, aplicarea contractului colectiv de muncă negociat în toamna anului trecut.

Prin intermediul acestuia 5.678 angajați au primit salarii mai mari de la 1 noiembrie.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, s-a arătat în repetate rânduri scandalizat că în pandemie la metroul bucureștean au crescut lefurile.


    Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, nu este de acord cu majorarea salariilor de la MetrorexFoto: Inquam
Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, nu este de acord cu majorarea salariilor de la MetrorexFoto: Inquam

Asta în condițiile în care veniturile companiei au fost în scădere, iar foștii șefi nu au achitat contribuțiile angajaților la pensie și sănătate.

Astfel, s-au acumulat datorii la buget pentru a putea fi acoperite câștigurile nete.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă: ”Încasează 61 de milioane de lei și au cheltuieli de 100 de milioane”

”Ei încasează 50 de milioane de lei din subvenţie lunar, din bugetul naţional, 11 milioane de lei din încasări de bilete şi au cheltuieli de 100 de milioane de lei. Înseamnă că lipsesc în fiecare lună 39 de milioane de lei, care sunt pierderi. De altfel un lucru care este puţin ştiut este că anul trecut Metrorex, între martie şi decembrie, nu şi-a plătit dările la stat. S-au strâns 213 milioane de lei, deci nu au plătit contribuţiile obligatorii, pensii, sănătate şomaj, cinci milioane sunt penalităţi şi în aceste condiţii li s-au mărit salariile. Avem şi informaţii că există personal angajat doar pe hârtie, oameni care nu au trecut pe acolo niciodată sau aproape niciodată. Sunt controale, verificări pentru a-i identifica pe aceşti indivizi”, a explicat ministrul Transporturilor, la Radio România Actualităţi.

Potrivit sindicaliștilor, cererea de suspendare se va judecă astăzi.

Salarii de până la 15.000 de lei net, pe lună

Directorii din Metrorex și unii șefi de serviciu câștigă în fiecare lună între 10.000 și 12.000 de lei net, iar cel mai mare salariu în mână din companie este de aproape 15.000 de lei. Cele mai mici lefuri sunt în jur de 3-4.000 de lei.  

Potrivit hotnews.ro, din 5.678 de salariați , 4.533 (80%) au salariu net de peste 5.000 de lei, iar 1.478 (26%), peste 7.260 de lei.

Toți angajații primesc un „spor de tunel” de circa 20%, agreat prin contractul colectiv de muncă, deși mulți dintre ei lucrează la birou, chiar și în cadrul Ministerului Transporturilor.

image
image
image
image
image
image
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net