Şeful Poliţiei Eforie, acuzat că lua şpagă lunea şi joia

Ultima actualizare:

    Comisarul  Gabriel Coteanu  ar fi primit mita  printr-un intermediar   Foto: Facebook / Gabriel Coteanu
Comisarul Gabriel Coteanu ar fi primit mita printr-un intermediar Foto: Facebook / Gabriel Coteanu

Comisarul Gabriel Coteanu, şeful Poliţiei Eforie, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită (17 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri şi favorizarea făptuitorului. Omul legii e acuzat că în sezoanele estivale 2019 şi 2020 lua mită în zilele de luni şi joi, de la persoane care se ocupau cu comerţ ilegal pe plaja Belona din Eforie Nord.

Ar fi luat bani ca să permită comercializarea ilegală de produse pe plajă! Procurorii DNA spun că în cazul şefului de la Poliţia Eforie, Gabriel Coteanu, media şpăgii era de 600 de lei de fiecare dată. În schimbul acestor sume, comisarul le-ar fi oferit protecţie comercianţilor, pentru a nu fi prinşi şi amendaţi sau pentru a fi informaţi din timp când se va desfăşura vreun control în zona lor. 


    Comercianţii vindeau porumb fiert şi covrigi pe  plajă, fără grija amenzilor  Foto: adevarul.ro
Comercianţii vindeau porumb fiert şi covrigi pe plajă, fără grija amenzilor Foto: adevarul.ro

Şpaga provenea de la doi fraţi - Roco Rivera Dumitru şi Geani Rivera Dumitru (din judeţul Olt), care aveau o reţea de vânzători ambulanţi (în special rude), pe plaja din Eforie Nord. Potrivit procurorilor DNA, cei doi fraţi îi dădeau banii unui intermediar, Ştefan, iar acesta se vedea cu comisarul Coteanu lunea şi joia, în special în maşina acestuia, unde-i lăsa plicul în portieră. Fraţii Dumitru şi-au recunoscut faptele şi au fost condamnaţi, în prima instanţă, la câte doi ani şi şase luni, respectiv doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare. 

«Intram în maşină  şi îi lăsam banii»

Intermediarul Ştefan le-a declarat anchetatorilor că s-a înţeles cu fraţii Rivera să plătească o anumită sumă de bani, scrie adevarul.ro. „E un soi de taxă de protecţie. Acum trei ani am convenit pentru 100 lei/zi/om. Suma a variat însă în funcţie de sezon. În schimb, eu le-am asigurat protecţie în sensul că îi protejam de alţi comercianţi care vindeau (concurenţa), dar le asiguram şi îngăduinţa comandantului Coteanu de la Poliţia Eforie.


    foto: adevarul.ro
foto: adevarul.ro

Acesta nu îi amenda şi nici nu le confisca mărfurile comercializate. În principiu, în fiecare seară coboram pe plajă şi strângeam banii de la fiecare”, a dezvăluit Ştefan. După ce îşi reţinea partea lui, intermediarul i-ar fi dat banii poliţistului. 

Exista şi o regulă: Ştefan îi dădea banii comisarului în fiecare zi de luni şi de joi. „Îi dădeam banii în maşină, aproape de fiecare dată în apropiere de sediul Poliţiei. Intram în maşină şi îi lăsam banii. Acesta nu punea niciodată mâna pe bani în prezenţa mea. Când urcam în maşină, îi lăsam întotdeauna în portiera dreapta. De cele mai multe ori, puneam banii în portbagaj. Niciodată nu mi-a mulţumit pentru contribuţie”, a mai declarat intermediarul Ştefan în faţa anchetatorilor. 

Click! spune

Procurorii arată că şeful Poliţiei Eforie, comisarul Gabriel Coteanu, se supăra când vreun poliţist din subordine făcea controale pe plaja Belona din Eforie Nord. Cine proceda astfel era imediat mutat pe un alt sector de patrulare. Mai mult, i se întocmea raport de sancţionare, întrucât nu respecta traseul de patrulare. 

image
image
image
image
image
image
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net