Sfânta Irina a călăuzit mii de oameni la Hristos prin viața ei minunată

Ultima actualizare:

    Sfânta Mare Muceniță Irinaicoană de Gabriel Toma Chituc
Sfânta Mare Muceniță Irinaicoană de Gabriel Toma Chituc

Sfânta mare Muceniță Irina este un prototip al prințese lor din basme al căror tată invidios pe frumusețea fiicei lor le închide în turn. Irina, născută Penelope, era fiica guvernatorului Licinius al cetății Marghedonului, și a fost într-un turn izolat încă de la vârsta de șase ani.

Sfânta Irina a fost închisă într-un turn de tatăl ei

Tatăl iei îi asigurase tot confortul, avea cameriste, slujnice, dar și alte 13 fecioare de vîrsta ei entru a îi ține companie. Castelul în care era izolată era plin de statui ale zeităților romane, care creștinismul lua vânt și din acest motiv ce ce se închinau la Hristos erau persecutați. Drept profesori, tatăl iei îi angajase pe învățătoarea Caria și pe un bătrân înțelept pe nume Apellian pentru ca cei doi să o învețe și să o educe pentru viitoarea viață de prințesă. Bună zi pe fereastra turnului în care tânăra Penelope își desăvârșea educația a intrat un porumbel care a lăsat pe masă din cioc o ramură de măslin. Porumbelului i-a urmat un vultur care a adus cadou o coroniță făcută din diverse flori sălbatice. În cele din urmă pe aceeași fereastră a intrat un corb ce purta în cioc un mic pui de șarpe pe care la rândul său l-a lăsat pe masă și a zburat pe fereastră pe care intrase. Penelope și caria nu reușeau să deslușească ce înseamnă aceste lucruri. Profesorul Apellian a interpretat întâmplarea în variantă creștină explicându-i "Ascultă, Penelopi, fiica împăratului, să ştii că porumbelul înseamnă obiceiul tău cel bun, adică blândeţea, alinarea şi întreaga înţelepciune feciorească; iar ramura de măslin înseamnă darul lui Dumnezeu, care, prin Botez, se va da ţie. Vulturul cel înalt înseamnă împărat biruitor, adică vei împărăţi peste patimi şi te vei înălţa prin gândirea ta la Dumnezeu şi vei birui pe vrăjmaşii nevăzuţi ca pe nişte păsări proaste. Iar cununa cea de flori este semn al răsplătirii, pe care, pentru nevoinţele tale, o vei lua de la împăratul Hristos în cereasca Lui împărăţie, unde ţi se găteşte cununa nestricăcioasă a slavei celei veşnice. Iar corbul cu şarpele înseamnă vrăjmaşul diavol, care vrea să aducă asupra ta scârbă, mâhnire şi izgonire, ca un balaur cumplit. Deci, să ştii, o, fecioară, că Împăratul cel mare, Care stăpâneşte cerul şi pământul, vrea să te logodească, spre a-i fi mireasă Lui, şi ai să suferi pentru Dânsul multe ispite”.

Sfânta Irina a fost botezată de Timotei, ucenicul Sfântului Apostol Pavel

Chiar a doua zi tatăl său a venit la castelul în carte Penelope trăia izolată și i-a spus că vor veni pețitori toții fii oamenilor de seamă din împărejurimi, și dintre ei, Penelope trebuie să-și aleagă soț. Ea a cerut un răgaz de șapte zile pentru a se hotărî. S-a rugat la idolii care-i umpleau palatul și nu a primit nici un răspuns. Furioasă, i-a scuipat și i-a trântit la pământ sfărâmându-i. Apoi, urmând sfaturile lui Apellan, s-a întors cu fața la răsărit și a zis: ”Dacă Tu eşti Dumnezeul cel adevărat, pe care galileenii te propovăduiesc, mă rog Ţie, arată-mi, este bine să-mi iau bărbat sau să petrec totdeauna în feciorie?” După ce a adormit a primit în vizită mesagerul pe lui Dumnezeu, care i-a spus: "Penelopi, de acum nu te vei mai numi aşa, ci Irina, şi vei fi multora scăpare şi paşnică adăpostire; şi prin tine multe suflete omeneşti se vor mântui, întorcându-se la Dumnezeu. Numele tău va fi mare şi minunat în toată lumea, iar ceea ce ţi-a spus bătrânul Apelian de păsările văzute este adevărat, că Duhul lui Dumnezeu a grăit prin gura sa. Iată, va veni la tine în această noapte omul lui Dumnezeu, Timotei, cel ce de la Sfântul Pavel, Apostolul lui Hristos, a luat învăţătură şi preoţie şi poartă scrisorile lui. Acela te va boteza şi te va învăţa ce vei face”.Învățătoarea Caria, servitoarele și fecioarele companioane au primit botezul împreună cu Irina, iar când tatăl ei, Licinius, a venit să afle răspunsul la întrebarea lui despre mărătiș a găsit o adunare de tinere creștine, hotărâte să îndure orice pentru a fi pururea fecioare și mirese ale lui Hristos. Când Liciunius a aflat acest lucru, mânia i-a întunecat mintea și a poruncit ca propria fică să fie torturată. Au torturat-o dar ne primind nici o reacție în sensul dorit de ei tatăl să a poruncit să fie legată de patru cai sălbatici pentru a o ucide. Licinius a vrut să participe la crimă și a stat în preajma locului supliciului dar unul din cai s-a dezlegat s-a repezit la el i-a smuls un braț cu dinții și l-a călcat în copite ucigându-l. Sfânta Irina s-a rugat La Iisus Hristos să-l ierte pe tatăl ei și acesta a revenit miraculos la viață, iar mâna pusă de Sfântă la locul de unde fusese smulsă s-a lipit ca prin minune, ca și cum niciodată nu fiusese rănit. În urma acestei întâmplări Licinius cu toată familia sa, cu slujitorii ce au fost de față la minune au crezut în Hristos și s-au botezat creștini, renunțând la dregătorie și la avere.

În locul lui Licinius a fost pus guvernator de împărat Sedechie, care făcea voia împăratului persecutându-i pe creștini. Acesta, auzind povestea Irinei, a poruncit să fie adusă înaintea sa pentru a o cunoaște. A început a îi vorbi cu vorbe dulci, viclene, pentru a afla cât mai multe despre ea, apoi a trecut la amenințări. Pentru că ameninșările nu au impresionat-o deloc pe Sfânta Irina, Sedechie, eparhul și oamenii lor, pentru a o face să renunțe la Hristos, au aruncat-o într-o groapă plină cu tot felul de vietăți veninoase în care a stat 10 zile, fără ca jivinele să poftească la ea deși au murit toate de foame. Sedechie a fost înlăturat de fiul său, Savorus, care era și mai nemilos decât tatăl său, dar și acesta a fost ucis de trăznet când a vrut să o rănească pe Sfânta Irina. Cu miile cei care vedeau minunile făptuite de fecioară îl descopereau pe Hristos, fiu al lui Dumnezeu.Despre moartea Sfintei Irina sunt trei variante. Una în care a intrat singură într-un mormânt care a fost destupat după patru zile iar trupul sfintei nu a fost găzit, alta în care a adormit cu pace iar moaștele sale au fost duse la Constantinopol unde s-au ridicat mai multe biserici în cinstea ei, una chiar lângă Biserica Sfânta Sofia. O sursă spune că Sfânta Irina ar fi fost arsă pe rug la Tesalonic. Moaște ale Sf. Irina se găsesc în Mănăstirea Bronta din insula Samos (Grecia) și în Mănăstirea Sf. Ioan Teologul din Patmos (Grecia), iar capul Sfintei Irina se găsește la biserica Sf. Vasile din St. Louis, Missouri. În Grecia, Sfânta Irina este ocrotitoare a polițiștilor.

image
image
image
image
image
image
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net