Sfânta Parascheva 2021. A început cel mai mare pelerinaj din România

Ultima actualizare:

    La pelerinaj au voie să participe atât persoane vaccinare, cât și nevaccinate.
La pelerinaj au voie să participe atât persoane vaccinare, cât și nevaccinate.

A început pelerinajul la Sfânta Parascheva 2021, iar evenimentul este organizat în condiții de pandemie. Credincioșii trebuie să respecte măsuri sanitare stricte cu atât mai mult cu cât în Iași incidența numărului de cazuri de îmbolnăvire cu Covid se apropie de 8 la mie.

Pelerinajul va dura o săptămână. Evenimentul se va încheia pe 15 octombrie. 

Sfânta Parascheva 2021. Reguli sanitare obligatorii 

  • Către sfintele moaște va exista un culoar unic de acces pe unde va putea trece câte o singură persoană, una în spatele celeilalte și la distanță una de cealaltă. După ce vor trece de baldachinul în care se află sfintele moaște, printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumați către ieșirea din zona Ansamblului Mitropolitan.
  • Credincioșii vor purta mască de protecție, iar cei care nu au una vor primi de la voluntari.
  • De-a lungul traseului pe care îl vor parcurge pelerinii organizatorii vor amplasa dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini.
  • Persoanele care doresc să se închine în Catedrala Mitropolitană vor pătrunde în lăcașul de cult tot printr-un culoar unic, cu intrare și ieșire separate. Credincioșii vor străbate acest culoar unul în spatele celuilalt, păstrând distanța socială. Fluxul de pelerini este continuu, nimeni nu are voie să se oprească și să stea în Catedrală 
  • Slujbele obișnuite din aceste zile se desfășoară în aer liber, într-o zonă special amenajată.
  • În curtea Catedralei Mitropolitane se vor lua, de asemenea, măsuri pentru a se evita staționarea și orice fel de aglomerări de persoane.

Traseu de tip labirint pentru credincioși

Culoarul de acces către racla Sfintei Parascheva din curtea Catedralei Mitropolitane se întinde pe o distanță de un kilometru și jumătate. Va putea prelua aproximativ 1000 de pelerini, de 10 ori mai mult față de evenimentele din anii precedenți. Este pentru prima oară când a fost gândit un astfel de sistem, un traseu de tip labirint astfel încât foarte puțini oameni să stea la rând în stradă sau în afara catedralei, așteptând să se roage în fața raclei.

Organizatorii dau asigurări că au luat măsuri stricte pentru a preveni îmbolnăvirile. 

350 de voluntari se vor ocupa ca toate măsurile să fie respectate.

„Voluntarii vor veghea ca pelerinii să respecte rândul, să poarte mască, vor oferi măști. Avem câteva mii de măști pregătite, putem merge și până la 30.000 de măști. Sunt vreo 400 de litri de dezinfectant”, detaliază Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.


    Primarul Mihai Chirică este preocupat de Sărbătorile Iașiului chiar dacă orașul se află în pragul colapsului din cauză de Covid Sursa foto: Facebook/Mihai Chirică
Primarul Mihai Chirică este preocupat de Sărbătorile Iașiului chiar dacă orașul se află în pragul colapsului din cauză de Covid Sursa foto: Facebook/Mihai Chirică

Mihai Chirică, despre Sărbătorile Iașiului: „Vor fi restrânse”

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat, miercuri, că vor fi luate măsuri speciale pentru buna desfăşurare a Sărbătorilor Iaşiului şi a pelerinajului organizat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei cu prilejul hramului Sf Cuvioase Parascheva.

Potrivit edilului Chirica, anul acesta manifestările organizate de Primărie s-au restrâns simţitor din cauza ratei mari a infectărilor cu SARS-CoV2.

„Am renunţat în totalitate la concert, la târgul de vinuri, se va face doar cel de blănuri, devenit tradiţional, cu un culoar foarte clar de mişcare a cumpărătorilor. Vor fi şi restricţii pentru comercianţi în ceea ce priveşte protejarea spaţiilor în care vor ajunge cumpărătorii. Pe 15 octombrie este posibilă organizarea unui foc de artificii după ora 21,00, ora după care nu se mai poate circula, deci nu se mai pune problema ca cineva să stea sub focul de artificii, ci îl vor privi de acasă sau din alte locuri de unde se vor afla ei", a spus primarul Mihai Chirica.

Mihai Chirică, despre pelerinajul la Sfânta Parascheva

Primarul a afirmat că manifestările religioase organizate în această perioadă cu prilejul prăznuirii sărbătorii Sf Cuv Parascheva se vor desfăşura în exterior, cu păstrarea distanţei sociale, şi purtarea măştii de protecţie sanitară.

"În condiţiile de pandemie unde incidenţa este de peste 6 la mia de locuitori, purtarea măştii sanitare devine obligatorie, iar la noi trebuie purtată atât de localnici, cât şi pentru pelerini. Anul acesta nu sunt restricţii de domiciliu. Nu putem să impunem asemenea lucruri. Cei care vin în perioada sărbătorilor din zone aflate în carantină vor fi condiţionaţi de deciziile la nivel local, adică nu vor putea părăsi localitatea de domiciliu decât în anumite condiţii", a spus primarul Mihai Chirica.

"Vor fi puncte şi corturi sanitare care vor asigura asistenţă medicală, dar şi materiale sanitare şi dezinfectanţi. Masa pelerinilor nu va mai avea loc într-un loc anume, ci se vor duce pachete fiecărui pelerin în parte. Slujba Liturgică de pe 14 octombrie va putea fi vizionată doar pe scaune amplasate pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Vor fi amplasate şi panouri video pentru credincioşii care vor să vadă scena amplasată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei", a spus primarul.

Primarul Iașiului: „Sper să nu avem incidențe majore”

Pelerinii care vor veni la Iaşi în această perioadă trebuie să ştie că, după ora 20,00, circulaţia va fi efectuată în conformitate cu prevederile actelor normative care se aplică în cazul scenariului roşu închis."Este permisă numai celor care se află în grupuri organizate, unii am văzut că s-au organizat prin agenţii de turism, care pot demonstra că sunt în tranzit sau în pelerinaj în municipiul Iaşi Nu vor trebui să demonstreze că sunt vaccinaţi sau testaţi pentru că nu sunt prevederi legale care să-i oblige. Nu sunt nici activităţi de tip restaurant, nu sunt nici măcar activităţi de tip concert. Vom căuta să luăm toate măsurile necesare pentru ca ei să nu se infecteze aici. Avem centre de prim ajutor şi vom cere sprijinul ambulanţelor private. Sperăm să nu avem incidente majore", a precizat primarul Iaşiului.

Acesta a mai spus că în zona centrală a Iaşiului circulaţia rutieră va fi restricţionată începând cu data de 13 octombrie, pentru a permite organizarea evenimentelor din ziua de 14, când este sărbătoarea Sf. Parascheva.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net