«În sfârşit, actorii nu vor mai trăi din împrumuturi»

Ultima actualizare:

    "Dacă n-am mai avea probleme financiare, poate am trăi mai mult”, Silviu Biriş, actor
"Dacă n-am mai avea probleme financiare, poate am trăi mai mult”, Silviu Biriş, actor

Par veseli sub lumina reflectoarelor, însă viaţa de artist este dură. Cei mai mulţi au salariul minim pe economie şi trăiesc din împrumuturi. Din această lună vor primi câteva sute de lei în plus la salariu. “Nu-i credem până nu-i luăm”, spun artiştii.

Îi aplaudaţi la spectacole şi ne fac viaţa mai frumoasă. Însă cei mai mulţi artişti abia supravieţuiesc din salariu. Toţi cei care lucrează în lumea spectacolului şi sunt angajaţi la stat sunt nevoiţi să accepte aproape orice angajament de unde ar putea să mai câştife câţiva bănuţi. Altfel, ar muri de foame şi de ruşine. Ani de zile, salariile din cultură au fost printre cele mai mici din ţară. Iată că din 1 februarie, salariile celor care sunt angajaţi în instituţiile publice de spectacole sau concerte beneficiază de o majorare cu 50% faţă de nivelul din luna ianuarie, informează Ministerul Muncii. Asta înseamnă că toţi, de la maşinist, actor, regizor, dirijor, prim-balerin, până la artist de circ, cei din acest domeniu vor primi câteva sute de lei în plus la salariu.


    Ion  Caramitru
Ion Caramitru

Managerul Teatrului Naţional Bucureşti, Ion Caramitru, confirmă situaţia deplorabilă în care se află artiştii. “Cele mai mici salarii le au actorii debutanţi: până acum au avut 1.250 lei brut, ca şi maşiniştii, cei de la machiaj, personalul tehnic. De la 1 februarie, salariul minim ar trebui să crească la 1.450 lei, plus majorarea promisă. Un actor cu vechime poate depăşi cu puţin peste 3.000 de lei. Noi am făcut solicitare de buget, pentru salarii majorate şi pentru funcţionarea teatrului, am gândit spectacole noi, dar nu putem face nimic până nu se aprobă bugetul pentru anul 2017, care are o întârziere de două luni”, ne-a explicat marele actor.

Şi actorul Silviu Biriş (43 de ani), de la Teatrul Naţional, ne povesteşte cât de greu o duc artiştii: “Mă bucur foarte mult că vor creşte salariile actorilor, căci aşa debutanţii vor avea o viaţă decentă, nu se va mai trăi din împrumuturi. Dar, cel mai mult mă încântă că vor primi bani în plus şi cei de la tehnic, maşiniştii, dar şi doamnele de la machiaj. Unii au câte trei copii, o duc foarte greu. În plus, poate vom ajunge să trăim mai mult, dacă nu vom mai avea probleme financiare, căci văd că, în lumea noastră, mulţi s-au stins la nici 60 de ani. Un salariu bun te scapă de stres, te lasă să te concentrezi pe text, pe meserie. Între noi, artiştii, este o vorbă: «N-ai apărut la spectacol decât dacă ai murit»”, ne-a spus îndrăgitul actor.


    Monica  Davidescu
Monica Davidescu

Actorii nu cred până nu văd mai mulţi bani pe fluturaşul de salariu. “Eu am auzit de această decizie. Eu, până nu văd, nu cred. Dacă ar fi adevărat, m-aş bucura pentru că nu am mai fi nevoiţi să alergăm într-o sută de locuri pentru câţiva bani”, concluzionează actriţa Monica Davidescu. 

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net