Tot românu' care îşi respectă tradiţiile ştie că Paştele fără miel nu are nici un farmec. În prag de sărbătoare, nimeni nu mai e atent la ce pune pe masă. Pentru câţiva bănuţi economisiţi, românii sunt dispuşi să cumpere miei sacrificaţi în condiţii mizere, în curţile de la ţară sau din Capitală.


Şoseaua Berceni, Bucureşti, ora 12.00. Doi vlăjgani cu pancarte la gât patrulează pe stradă. Din loc în loc se opresc şi-şi fac publică oferta: „Vindem miei la 22 de lei/kg. Ieftini şi proaspeţi, intraţi şi cumpăraţi".

La numărul 72, într-o curte în care poţi parca trei maşini, e zarvă mare. Vreo 12 persoane analizează marfa, în vreme ce doi măcelari de ocazie dau pielea jos de pe miei. E sânge peste tot în jurul lor, iar pieile, împachetate perfect, ne dau de înţeles că de dimineaţă au căzut multe capete.

Măcelul are loc chiar vizavi de piaţa Apărătorii Patriei, unde funcţiona până anul acesta, singurul târg autorizat de sacrificare a mieilor de Paşte. Bucureştenii fac coadă la domnu' Cristi, fiindcă le-a adus marfă bună tocmai din comuna Bechet, judeţul Dolj.

Pentru ei nu contează că mieii nu au ştampilă, ori că nu i-a văzut nici un veterinar la faţă. Preţul contează. „Matale câţi vrei? Cinşpe? Hmm, îi dau cu 20 de lei/kg. La 7.00 dacă mă apuc de ei, la 8.30 sunt gata", ne spune omul. Oamenii care se bucură de preţul mic nu ţin cont că mieii neverificaţi medical îi pot îmbolnăvi.

Târgul autorizat, închis în acest an

Singurul târg de miei din Capitală, care funcţiona legal, nu a mai primit autorizaţie de la inspectorii sanitari. În plus, piaţa în care acesta funcţiona, Apărătorii Patriei, se află în lucrări de modernizare. Autorităţile sanitare au interzis sacrificarea şi comercializarea produselor de Paşte în curţi, însă nu au luat măsuri pentru a împiedica acest lucru.

Click!spune

 Mielul trebuie să aibă „cercel", adică să fie înregistrat

Carnea de miel trebuie să aibă aviz de sănătate, eliberat de un medic veterinar

Se poate vinde în locuri amenajate de primării 8 Sacrificarea mieilor se face prin asomare, fără dureri

Fără aceste condiţii, produsele pot fi confiscate, iar comercianţii amendaţi cu până la 3.000 de lei.


 
 
Loading...
Citeste tot despre: