Două palme peste obrazul României, conduse de alianţa PSD-ALDE. Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a prezentat raportul oficial despre progresele României şi Bulgariei în reformele din justiţie şi statul de drept.


În timp ce progresele Bulgariei au fost lăudate, România a fost criticată pentru regresele în domeniul justiției. Astfel, Comisia Europeană a prezentat raportul MCV prin care cere României să suspende punerea în aplicare a legilor Justiției și să le revizuiască. De asemenea, Comisia cere înghețarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal și Codului de procedură penală, dar și suspendarea procedurilor de numire și revocare a procurorilor șefi, scrie hotnews.ro. 

„Este regretabil faptul că România nu numai că a sistat cursul reformelor, dar a si readus în discuţie unele aspecte considerate închise sau a înregistrat involuţii în raport cu realizările din ultimii 10 ani. Este esenţial ca România să înregistreze din nou, cât mai repede, progrese în ceea ce priveşte combaterea corupţiei si asigurarea independenţei sistemului judiciar. Este singura modalitate prin care România poate să revină pe traiectoria care va conduce la încheierea procesului MCV, lucru care este atât în interesul cetăţenilor şi al ţării, cât şi al UE în ansamblul său», a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Tot ieri şi Parlamentul European a adoptat rezoluția privind statul de drept din România, în care este condamnată intervenția «violentă și disproporționată a poliției în timpul protestelor de la București din august 2018» și se recomandă autorităților «să se opună măsurilor care ar duce la dezincriminarea corupției în rândul funcționarilor de stat și să aplice strategia națională anticorupție». După prezentarea raportului, președintele Klaus Iohannis a acuzat guvernul și PSD că a șters cu buretele toate eforturile făcute de România în ultimii 11 ani. „Singurul obiectiv al acestei guvernări este să-l scape pe Dragnea de dosare și închisoare. Nu-i interesează nici Europa, nici românii”, a declarat șeful statului.

 
 
Loading...