Singura înregistrare audio cu zgomotul terifiant făcut de cutremurul din 1977. Seismul a ucis peste 1.500 de oameni

Ultima actualizare:

    Seismul cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter produs în 4 martie 1977, la ora 21.22, a avut efecte devastatoare asupra RomânieiFoto: descopera.ro
Seismul cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter produs în 4 martie 1977, la ora 21.22, a avut efecte devastatoare asupra RomânieiFoto: descopera.ro

Azi, 4 martie, se împlinesc 42 de ani de la cutremurul din 1977, care a îndoliat întreaga țară. Seismul s-a produs în zona Vrancea și a avut magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter. Peste 1.500 de oameni și-au găsit sfârșitul atunci, iar alți 11.000 au fost răniți.

Zeci de mii de clădiri s-au prăbușit în urma cutremurului din '77, iar pentru cei care l-au prins amintirile sunt cât se poate de vii. Seismul a avut loc la ora 21:22:22, ora la care oamenii obișnuiau să se adune în fața televizorului. În acea seară fatidică rula filmul „Dulce și amar”.

Zgomotele înfiorătoare au panicat oamenii, ferestrele au început să trepideze, mobila să se miște haotic, apoi zidurile au început să se prăbușească. Unii oameni s-au repezit pe scări, alții au rămas în case. Cutremurul din 1977 a durat 56 de secunde și a lovit atât pe orizontală, cât și pe verticală. A fost la fel de violent ca 10 bombe atomice, conform a1.ro.

Autoritățile au fost luate prin surprindere de catastrofă. La acea vreme, nu existau echipamente de alarmare. Acum, un seism poate fi înregistrat cu 20 de secunde înainte de a se simți, iar la patru secunde de la producere se cunoaște magnitudinea cutremurului. 

 În 1977, la noi în ţară existau doar şapte-opt staţii seismice, care înregistrau izolat. Un sistem de înregistrare a cutremurelor nu exista, fiind luată înregistrarea de la faţa locului şi analizată. În aceste situaţii, nici şeful statului nu ar fi putut fi anunţat înainte de producerea cutremurului, conform descopera.ro.

Citește și

Cutremurul din 1977. Cum a murit Toma Caragiu

Personalități care au murit la cutremurul din 1977 |

image
image
image
image
image
image
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net