Situație aberantă la Craiova. O tânără nu își poate îngropa mama moartă de 10 zile

Ultima actualizare:

    Aurelia Stamate, încadrată de soț și de fiica lor foto: Adevarul.ro
Aurelia Stamate, încadrată de soț și de fiica lor foto: Adevarul.ro

Situație cumplită! O tânără din Craiova trăieşte o dramă, după ce mama sa, în vîrstă de 51 de ani, a decedat acasă, din cauza unei insuficențe cardiace. Fiica n-o poate înmormânta, întrucât Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj susţine că femeia ar fi avut COVID - 19, deşi proba necroptică din plămâni a fost negativă.

Aurelia Mădălina Stamate (51 de ani), care a murit pe 1 august, avea mai multe probleme de sănătate: era cardiacă, avea o boală autoimună şi suferea de diabet. Cu câteva ore înaintea decesului, pacienta din Craiova a fost văzută de medicul de familie, fiindcă nu se simţea bine. “Doamna doctor a consultat-o şi ne-a spus că are o răceală puternică. Nici vorbă de COVID – 19, avea alte simptome. I-a dat un tratament, dar noaptea a murit. Cauza decesului a fost insuficienţă cardiacă”, spune Ivona Stamate, fiica femeii, pentru adevarul.ro.  

Conform protocolului elaborat de Institutul Naţional de Sănătate Publică, unei persoane decedate i se recoltează doar probe necroptice din plămâni. În cazul de la Craiova, încurcătura a apărut pentru că femeii i s-au recoltat nu una, ci două probe, atât din plămâni, cât şi din nas. Rezultatul a ieşit negativ la plămâni, dar proba necroptică nazo - faringiană a avut rezultat pozitiv, iar DSP a dispus ca Aurelia Stamate să fie înmormântată pe protocol COVID – 19.    

“Pentru că a murit la domiciliu, a venit Poliţia. Când au auzit că mama a tuşit înainte de a muri, poliţiştii ar fi cerut să i se facă testul pentru noul coronavirus”, povestește Ivona Stamate. “Pe 3 august, după 70 de ore, i-au prelevat probe din nas și rezultatul a fost pozitiv. Pe 4 august, i-au fost prelevate probe din plămâni şi Institutul Cantacuzino din Bucureşti a spus că rezultatul este negativ. Cu toate acestea, DSP a hotărât că n-o putem ridica pe mama de la morgă, pentru a o înmormânta creştineşte”, adaugă fiica decedatei.  

Mesajul prin care DSP Dolj cere acordul sugarului
Mesajul prin care DSP Dolj cere acordul sugarului

Au solicitat declarație de la bebeluș! 

Tânăra şi tatăl său au umblat zile întregi pe la toate instituţiile din Craiova, ca să ceară explicaţii. Abia după ce familia a făcut public cazul, DSP Dolj a reacţionat şi a început să-i trimită familiei mesaje pe WhatsApp. Primul mesaj a fost dat pentru nepotul femeii decedate. “Berceanu Cristian este copilul meu. Este sugar, are două luni. Pe 7 august, la ora 13.10, am primit mesaj de la DSP că fiul meu intră în carantină şi i se cerea să declare că este de acord cu măsura impusă, deși e bebeluș! Bunica lui a tuşit înainte de a muri şi au zis că are COVID – 19, altceva n-a mai contat”, reclamă Ivona Stamate situația aberantă. Conducerea DSP Dolj n-a oferit, doecamdată, nici o explicație referitoare la acest caz.

Familia Stamate a intrat în carantină pe 8 august. Conform documentului transmis de DSP, trebuie să rămână la domiciliu până pe 18 august. Până atunci, trupul neînsufleţit al Aureliei Stamate va rămâne la morga Spitalului Filantropia din Craiova, acolo unde se află de pe 1 august. 

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net