Șocant! Ţigările electronice, leziuni similare armelor chimice?

Ultima actualizare:

    Ţigaretele electronice sunt populare mai ales în rândul tinerilorFOTO: adevarul.ro
Ţigaretele electronice sunt populare mai ales în rândul tinerilorFOTO: adevarul.ro

Îngrijorările privind ţigările electronice iau amploare. 30 de ţări interzic total sau parţial aceste dizpozitive. Speciliștii au constatat la pacienți cu boli pulmonare leziuni similare persoanelor expuse unor gaze toxice.

Concluzii șocante ale medicilor americani. Specialiştii de la Mayo Clinic (SUA) au examinat prelevări de ţesut de la 17 pacienţi cu boli pulmonare asociate ţigărilor electronice, iar acestea arătau similar persoanelor expuse unor gaze toxice, scrie adevarul.ro.

Ţigările electronice sunt periculoase?

Leziunile pulmonare ale persoanelor care s-au îmbolnăvit după ce au inhalat vapori de nicotină sau marijuana proveniţi din ţigările electronice arată precum cele produse de arsurile chimice, au consemnat specialiştii de la Mayo Clinic într-un raport publicat ieri şi citat de nytimes.com.

Concluziile au la bază biopsierea a 17 mostre de ţesut provenit din plămânii pacienţilor fumători de ţigări electronice din SUA, dintre care doi au decedat. Mostrele au fost trimise la Mayo Clinic pentru a fi studiate la microscop de un expert în patologia plămânilor.

”În toate cele 17 cazuri, am descoperit un tipar al leziunilor care arătau ca şi cum plămânii ar fi fost expuşi la substanţe chimice toxice, vapori toxici sau arsuri chimice“, a afirmat dr. Brandon T. Larsen, patolog la Mayo Clinic, Scottsdale, Arizona, citat de adevarul.ro.

”Ca să fiu sincer, arătau precum leziunile pe care te-ai aştepta să le vezi la un muncitor nefericit, victimă a unui accident industrial în care ţevi mari, pline cu substanţe chimice s-au revărsat, expunând persoana unui fum toxic care i-a ars căile respiratorii“.

Leziunile seamănă cu ale persoanelor expuse la gaz muştar, un gaz extrem de toxic pe bază de sulf şi clor, folosit ca armă chimică în timpul Primului Război Mondial, a mai spus specialistul.

Concluziile au fost publicate ieri (3 octombrie), în ”The New England Journal of Medicine“.

Cele 17 mostre provin de la 13 bărbaţi şi patru femei, cu vârste între 19 şi 67 de ani, 70% fiind fumători ţigări electronice cu marijuana sau canabis. Pacienţii proveneau din Arizona, Minnesota şi Florida, scrie adevarul.ro.

Aproape 800 cazuri de boli pulmonare asociate cu ţigările electronice au fost diagnosticate în SUA, la pacienţi din 46 de state americane, din care 16 au decedat. Majoritatea au declarat că au fumat THC – ingredientul psihoactiv existent în marijuana, în timp ce alţii, că au fumat doar nicotină.

Nu se ştie dacă sursa lichidelor este problema sau este vorba despre toxine eliberate de materialele utilizate pentru fabricarea dispozitivelor electronice.

În plus, este neclar care dintre aceste dispozitive utilizate sunt defecte. Îngrijorările iniţiale s-au focusat pe posibilitatea ca plămânii pacienţilor să fie intoxicaţi de uleiurile folosite la inhalare, precum THC sau vitamina E acetat - utilizată uneori pentru a dilua THC.

30 de ţări din lume interzic total sau parţial ţigările electronice

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat ţigările electronice ”fără doar şi poate nocive“ şi a făcut apel la guvernele lumii să reglementeze situaţia acestor produse. Ţigările electronice au cunoscut în ultimul timp un succes fulminant mai ales în rândul tinerilor, care au devenit dependenţi de nicotina din ele, notează businessinsider.fr.

  • Până în prezent 30 de ţări interzic total sau parţial vânzarea şi utilizarea acestor dispozitive pe teritoriul lor. Printe ele, India, Argentina, Turcia, Thailanda, Brazilia, precum şi unele state din SUA.
  • În Australia, nicotina este considerată otravă, lichidele care o conţin neputând fi achiziţionate fără prescripţie medicală.
  • În Japonia, ţigările electronice sunt permise, dar pentru produsele conţinând nicotină este nevoie de prescripţie medicală.
  • În Mexic, ţigările electronice sunt permise, dar nu în public.
  • În Israel, este interzisă vânzarea ţigaretelor Juul care conţin mai mult de 20 de miligrame de nicotină la mililitru.
  • În Elveţia, produsele cu nicotină au fost interzise vreme îndelungată, dar din aprilie 2018 sunt autorizate.
  • Autorităţile sanitare din Franţa – unde aceste dispozitive pot fi cumpărate de orice persoană majoră – împreună cu medici pneumologi, au decis elaboreze un instrument de supraveghere mai atentă a cazurilor care ar putea avea legătură cu intoxicaţiile produse de ţigările electronice.

Citește și:

De ce orice fumător ar trebui să citească rezultalele ultimului studiu al cercetătorilor

Cel mai bătrân bărbat din lume se lasă de fumat la 114 ani

image
image
image
image
image
image
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net