Traian Băsescu a comentat foarte dur abordarea autorităților pentru cel de-al doilea val al pandemiei de Covid-19 la noi în țară. În condițiile în care România se apropie de 10.000 de cazuri noi într-un interval de 24 de ore, fostul președinte consideră prea blânde măsurile restrictive impuse pînă acum, mai ales în ceea ce privește transportul în comun, considerat o sursă importantă de infectare în toate orașele.


Traian Băsescu a criticat deopotrivă guvernanții și opoziția pentru felul în care se raportează la numărul din ce în ce mai mare de cazuri noi de Covid-19.

Fostul președinte susține că politicienii încearcă să ascundă situația gravă din spitale și mai ales din secțiile de Terapie Intensivă.

”Cei responsabili de soarta românilor trebuie să renunţe la propaganda sub care încearcă să ascundă situaţia gravă din spitale şi de la ATI. Procentajul de morţi este mult prea mare.

Cei de azi nu sunt cu nimic mai puţin ticăloşi decât gaşca putredă de corupţie a lui Ponta care a ascuns adevărurile sistemului de sănătate în tragedia de la Colectiv.

Adevărul din spatele declaraţiilor mincinoase precum că au lucrurile sub control nu va putea fi ascunsă mult timp.

Există obligaţia să fie luate măsuri care nu mai pot fi evitate dacă vrem să nu avem parte de un dezastru la care să asistăm neputincioşi”, a scris Traian Băsescu pe pagina personală de Facebook.

Traian Băsescu propune oprirea transportului public local în oraşele mari

Asemenea reprezentantului României la OMS, Alexandru Rafila, Băsescu este de părere că mijloacele de transport în comun din toate orașele țării contribuie masiv la răspândirea noului coronavirus.

De aceea, pe lângă închiderea tuturor școlilor, fostul președinte, în prezent europarlamentar, propune câteva soluții pentru limitarea infectării în mijloacele de transport în comun.

”Este necesar să se ia un set de măsuri dure pentru a stabiliza situaţia, adică:

  1. Trecerea sub comandă şi analiză unică la nivel naţional a activităţii instituţiilor naţionale şi locale cu responsabilităţi în acţiunea de combatere a pandemiei de Covid 19;
  2. Angajații din ministere, agenții, primării, consilii județene trec la lucrul la domiciliu;
  3. Oprirea transportului public local în oraşele mari, dar cu menţinerea serviciului de transport public strict către obiective industriale, energetice, industrie alimentară, șantiere de construcții, companii de telecomunicaţii, poştă, companii furnizoare de servicii esenţiale etc. cu orar bine definit în funcție de programul respectivelor companii. Transportul public local funcţionează ca un ventilator de împrăştiere a virusului SARS-COV 2 aproape uniform în toate oraşele.
  4. Închiderea urgentă a tuturor școlilor şi grădiniţelor. Dacă funcționarii lucrează de acasă copiii nu vor fi singuri.
  5. Transportul feroviar local şi regional, numai pentru navetiștii care lucrează în obiective industriale, construcţii şi servicii esenţiale.
  6. Transportul feroviar pe distanțe lungi limitat la un singur tren pe zi și maxim 50 la sută din locuri ocupate.
  7. Pentru orice persoană care vine din străinătate, român sau străin, obligația de a veni cu un test PCR efectuat cu maxim 48 de ore înainte sau alternativ carantină până la efectuarea unui test PCR sau test rapid omologat în Uniunea Europeană.
  8. Închiderea mall-urilor.

Doar așa se mai poate evita un dezastru sanitar şi poate şi unul electoral”, detaliază Traian Băsescu.

 
 
Loading...