Coronavirusul a pus lacăt pe multe societăți din România. Închise, pentru că nu-și mai pot continua activitatea pe toată perioada stării de urgență, multe dintre ele au băgat angajații în șomaj tehnic. E bine de știut că aceștia vor beneficia de vechime în muncă. Iată câte contracte au fost suspendate până ieri, 1 aprilie!


Nu vă panicați dacă ați intrat în șomaj tehnic! Este o formă de ajutor pe care statul le-o acordă angajatorilor, care nu mai produc nimic și, ca atare, nu-și mai permit să vă susțină salariile.

Singura dificultate ar putea fi legată de faptul că mulți dintre voi nu vă veți primi leafa întreagă, ci doar 75% din brut. Însă, dacă patronii vor și pot, există posibilitatea ca pe lângă suma acoperită de stat să scoată din buzunar restul de 25% și astfel să primiți suma întreagă.

Șomaj tehnic. Vechime în muncă, asigurare pensie, sănătate

În rest, perioada șomajului tehnic este luată în calcul la vechimea în muncă, după cum a precizat pentru Click! Victor Picu, președintele Autorității Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

De asemenea, vă păstrați calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, asigurat pentru accidente de muncă și boli profesionale, asigurat pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate și beneficiață de drepturile de asigurări sociale.

Aproape 800.000 de români au intrat în șomaj tehnic

Potrivit datelor Ministerului Muncii, dacă pe 30 martie erau înregistrate 498.778 de contracte supendate, pe 1 aprilie, numărul lor crescuse până la 795.291.

În plus, 155.000 erau contracte întrerupte, adică concedieri. Ieri a fost prima zi în care angajatorii au început să depună cererile pentru șomajul tehnic, cu tot cu lista angajaților, iar ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a promis că până la 18 aprilie, veți avea banii în cont.

Angajatorii au obligația să vă plătească în maximum trei zile de la momentul în care au primit sumele necesare de la stat.

 

 

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/totul-despre-somajul-tehnic-cand-primesti-banii-si-cine-trebuie-sa-depuna-actele

https://www.click.ro/news/national/somajul-tehnic-6-lucruri-pe-care-trebuie-sa-le-stii-daca-patronul-te-trimite-acasa-ce

https://www.click.ro/news/national/peste-600000-de-romani-sunt-deja-someri-iata-ce-domenii-sunt-afectate

 

 

 

 
 
Loading...