Șomajul tehnic. 6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă patronul te trimite acasă. Ce spune legea

Ultima actualizare:

    Salariații care intră în șomaj tehnic nu pot solicita și ajutor de șomaj
Salariații care intră în șomaj tehnic nu pot solicita și ajutor de șomaj

Aproximativ un milion de români ar putea intra în șomaj tehnic, din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus. Uzina Ford de la Craiova și-a închis deja porțile, iar azi și Uzina Dacia Mioveni. Acasă au fost trimiși și angajații restaurantelor, barurilor, puburilor, cei care lucrează în sălile de sport sau în saloane de înfrumusețare. Șantierele care au contracte cu primăria capitalei sunt și ele cu porțile ferecate. Între timp, Guvernul lucrează la o Ordonanță de Urgență care să reglementeze șomajul tehnic. Iată tot ce trebuie să știi!

Guvernul ia în calcul situația în care peste 500.000, chiar până la un milion de români, să fie trimiși în șomaj tehnic din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus. O parte a indemnizației pe care salariații o vor primi cât stau în șomaj tehnic va fi susținută de la bugetul de stat. Iată ce spune legea!

Ce este șomajul tehnic

Potrivit avocatnet.ro, șomajul tehnic reprezintă întreruperea temporară a activității unei firme sau companii din motive economice, tehnologice, structurale sau alte motive asemănătoare. În acest caz, contractele de muncă ale salariaților sunt suspendate la inițiativa angajatorului, care e obligat să le plătească acestora o indemnizație lunară. Dacă activitatea este întreruptă temporar din motive economice, tehnologice sau structurale, salariaților li se suspendă contractele individuale de muncă din inițiativa angajatorului. Adică fără aprobarea salariaților. Astfel, contractele sunt doar suspendate, dar relațiile de muncă nu încetează.

Cine poate intra în șomaj tehnic

În șomaj tehnic poate intra orice salariat care lucrează la o companie sau firmă ce-și închide sau își restrânge temporar activitatea. Este cazul salariaților de la Uzinele Ford din Craiova și Dacia Mioveni care au fost trimiși acasă. Pe durata perioadei de șomaj tehnic, salariații se află la dispoziția anajatorului, din moment ce relațiile de muncă dintre părți încă există. Atunci când se decide reluarea activității, salariații se întorc la lucru și primesc din nou salariile obișnuite.

Ce indemnizație primești dacă intri în șomaj tehnic

În perioada de întrerupere a activității, legea prevede că salariații trebuie să primească o indemnizație lunară. Deși suma trebuie să fie de cel puțin 75% din salariul de bază, aceasta poate fi și mai mare de atât. Practic, angajatorii pot alege să meargă și peste acel procent, dar în niciun caz nu pot merge sub el. Codul muncii stabileşte că, pe durata reducerii sau întreruperii temporare a activităţii angajatorului, salariaţii implicaţi în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfăşoară activitate, beneficiază de o indemnizaţie plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, potrivit siteului legeaz.net. Indemnizaţia se acordă salariaţilor nu numai pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului, ci şi pe durata reducerii temporare a activităţii acestuia, determinată de motive economice, tehnologice, structurale sau similare. Vor primi indemnizaţie numai salariaţii implicaţi efectiv în activitatea redusă sau întreruptă în mod temporar, care nu mai desfăşoară activitate profesională. Sunt exceptaţi de la posibilitatea acordării indemnizaţiei angajații cărora li s-a redus programul (timpul) de lucru săptămânal cu 1 zi, cu diminuarea corespunzătoare a salariului. Aceşti salariaţi nu pot cumula venitul salarial redus cu indemnizaţia de şomaj tehnic.

Cum se acordă indemnizația

Acordarea indemnizaţiei de şomaj tehnic pe durata reducerii sau întreruperii temporare a activităţii angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, nu depinde de realizarea unui stagiu de cotizare într-un sistem de asigurări sociale şi nici de câştigul mediu salarial realizat anterior suspendării contractului individual de muncă. Baza de calcul a indemnizaţiei de şomaj tehnic se raportează exclusiv la salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat de salariat, fără a fi luate în considerare alte indemnizaţii, sporuri ori adaosuri ce fac parte din sistemul de salarizare al angajatorului.

Ești în șomaj tehnic, nu primești ajutor de șomaj

Potrivit legii șomajului, o persoană care are contractul suspendat nu poate cere ajutorul de șomaj, din moment ce primește deja o indemnizație de la angajator. Însă, dacă relația contractuală dintre părți încetează în timpul suspendării, din motive ce nu țin de salariat, abia atunci se poate cere ajutorul de șomaj. Cu alte cuvinte, indemnizația de suspendare nu se poate cumula cu indemnizația de șomaj.

Durata șomajului tehnic

Codul muncii nu impune niciun fel de limitare în timp a dreptului angajatorului privind suspendarea temporară a contractelor individuale de muncă ale salariaţilor implicaţi în activitatea redusă sau întreruptă. Cu alte cuvinte, șomajul tehnic are, în principiu, o durată nelimitată.

Citește și: 

Gigi Becali a donat o sumă uriașă Spitalului Matei Balș și încă unul i-a cerut ajutorul. ”Ce să fac cu banii dacă semenii mei sunt bolnavi?”

LIVE CORONAVIRUS ROMÂNIA. 246 de persoane infectate. 19 au fost declarate vindecate

image
image
image
image
image
image
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net