Soţul şefei DIICOT, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare în primă instanţă. Reacția președintelui Iohannis

Ultima actualizare:

    Giorgiana Hosu
Giorgiana Hosu

Soțul șefei DIICOT, Giorgiana Hosu, a fost condamnat joi, 24 septembrie, la 3 ani de închisoare cu suspendare, potrivit sentinței Tribunalului București.

Condamnarea a fost dată pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității.

Dan Hosu, fost șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți din cadrul Direcției de combatere a crimei organizate a IGPR, a fost trimis în judecată de DNA pe 6 februarie 2017, pentru trafic de influență, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității și dare de mită.

Dan Hosu a fost condamnat de Tribunalul București, în dosarul Carpatica Asig, la doi ani şi şase luni închisoare pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi un an şi şase luni închisoare pentru instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unei persoane neautorizate la asemenea informaţii.

Cele două pedepse au fost contopite, rezultând o condamnare de 3 ani, însă cu suspendarea executării pedepsei, pe un termen de supraveghere de trei ani şi şase luni, conform Digi 24.Potrivit DNA, între martie 2015 și martie 2016, Dan Hosu și alte persoane, printre care Ion-Sorin Tatu și Adrian Gurzău (fost deputat PDL, finul Elenei Udrea), ar fi primit „foloase necuvenite, constând în indemnizații lunare de la Carpatica Asig”, “în schimbul influenței asupra unor persoane din conducerea ASF”.De notat că fostul polițist Dan Hosu a fost achitat pentru corupție (trafic de influență și dare de mită), după ce instanța a anulat probele obținute de SRI pe MSN (mandat de siguranță națională) ca urmare a unei decizii CCR.

Reacția președintelui Klaus Iohannis

„Dacă apare o condamnare, cu siguranță nu va rămâne fără urmări. Asta este, ca să zic așa, self-evident. Însă, în acest context, vreau să mai remarc ceva fiindcă și dumneavoastră și alți ați invocat acel aviz al CSM.

Dacă are cineva curiozitatea să citească acel aviz, o să vă dați seama că avizul negativ nu s-a bazat pe acest lucru. Ba dimpotrivă, această posibilă incompatibilitate nici nu a fost menționată în aviz, nici nu a fost menționată ca și posibilă problemă. Și, totuși, dacă se ajunge la acest scenariu nu voi sta să aștept să miște alții rotițele”, a precizat Klaus Iohannis, întrebat dacă va cere revocarea Giorgianei Hosu de la șefia DIICOT în cazul unei eventuale condamnări a soțului acesteia.

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net