Specialist: Cei care au o reacție mai puternică la vaccinul anti Covid ar fi putut face o formă gravă a bolii

Ultima actualizare:

    În ultimele zile, autoritățile se confruntă cu o reticență a populației față de vaccinul AstraZenecafoto: Shutterstock
În ultimele zile, autoritățile se confruntă cu o reticență a populației față de vaccinul AstraZenecafoto: Shutterstock

Preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie București-Ilfov, dr. Sandra Alexiu, spune că este normal ca oamenii să aibă temeri în fața vaccinului anti Covid, dar trebuie puse în balanță eventualele efecte secundare ale vaccinării cu efectele bolii, care pot fi mult mai grave. Medicul arată că o persoană care face o reacție adversă mai puternică la vaccin ar fi putut dezvolta o formă foarte gravă a bolii.

"Oamenilor le este frică atunci când știu că li se poate întâmpla ceva. Dar noi trebuie întotdeauna să punem în balanță ce se întâmplă în cazul bolii și ce se întâmplă în cazul vaccinării. Dacă facem boala fără să fim vaccinați, este foarte posibil să facem parte din acel procent de 4-5% despre care se discută de mortalitate. Nu mai vorbim și de efectele secundare, de reacțiile grave, de situația în care ai complicații în cazul în care faci boala. În fiecare zi vedem numărul de cazuri din ATI, numărul de decese", a declarat dr. Sandra Alexiu sâmbătă, la Digi24.

Specialistul a explicat că reacția la vaccin este un indiciu pentru reacția pe care cineva ar putea să o dezvolte în cazul bolii.

Dr. Alexiu: trebuie să punem în balanță efectele adverse ale vaccinului cu posibilitatea de a fi internat la ATI

"Gândiți-vă că o persoană care are o reactivitate imună deosebită și face o reacție adversă crescută la un vaccin înseamnă că ar fi avut o reacție exagerată mai ales în cazul bolii. Așa încât, dacă punem în balanță faptul că faci febră sau subfebră, te dor mușchii, te doare capul, ai două zile în care nu ești foarte bine după vaccinare, cu ceea se întâmplă în cazul bolii și cu posibilitatea de a fi printre cei numărați zilnic la decese sau la ATI, (...) asta cred că ar trebui să fie chestiunea cu care să combatem temerile", a mai afirmat dr. Alexiu.

Preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie București-Ilfov se arată optimistă în privința vaccinării, precizând că sunt mulți care se înscriu pe liste, iar locurile eliberate se ocupă instantaneu. Mai mult, în curând va apărea și al patrulea vaccin, Johnson&Johnson, recent aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului.

image
image
image
image
image
image
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
image
actualitate.net
image
actualitate.net