Specialiștii români lucrează la dezvoltarea unui soft care să împiedice inundațiile

Ultima actualizare:

    Codul roșu a adus inundații masive în AradFoto: basilica.ro
Codul roșu a adus inundații masive în AradFoto: basilica.ro

Compania ITC (Institutul pentru Tehnică de Calcul) a anunțat în presa internațională inițiativa de a dezvolta o soluție pentru prevenirea și avertizarea producerii inundațiilor. Știrea a fost preluată de unele dintre cele mai prestigioase trusturi de presă ca Fox News, CBS, NBC, Yahoo News, prin canalele locale ale stațiilor din SUA sau ale afiliaților din diviziile de știri.

Fondat în 1967 ca Institut Național de Cercetare-Dezvoltare, ITC - Institutul pentru Tehnică de Calcul - a marcat momente importante în crearea și dezvoltarea domeniului informatic în România. O adevărată companie de ultimă generație, ITC este un integrator experimentat de soluții IT cu o experiență semnificativă în cercetare și dezvoltare, specializată în proiecte complexe care acoperă o mare varietate de industrii, cum ar fi domeniile: transporturi, infrastructură, mediu, industrie, cultură, asistență medicală și așa mai departe.Însă, ITC și-a propus să inoveze și în domeniul protecției civile creând un sistem de prevenire a inundațiilor. Înregistrat la OSIM și lansat în 2011, City Protect oferă soluții pentru evitarea inundării Bucureștiului grație rețelei de senzori care împânzesc bazinul hidrografic al Capitalei (râul Dâmbovița, salba de lacuri).

Cum funcționează City Protect

Sistemul de senzori captează date de tip hidraulic-hidrologic din mai multe puncte de control amplasate strategic în bazinul de apă. Punctele de control ale rețelei sunt locațiile optime în care sunt instalate echipamentele necesare pentru obținerea datelor, prelucrarea, stocarea temporară și transmiterea acestora către un Centru de Control. Softul creează un model matematic al undei de inundabilitate și trimite alerte în caz de pericol.„Soluția noastră pentru prevenirea și avertizarea producerii inundațiilor, bazată pe date climatologice (ex. intensitatea precipitațiilor, zăpadă, temperaturi etc.) și factorii hidraulici (fluxuri de apă în râuri, niveluri de apă în baraje, situația porților de deversare etc.), este capabilă să gestioneze evenimente neprevăzute și a evita inundațiile”, spune Alex Chirciu, CEO-ul Institutului pentru Tehnică de Calcul. Fiindcă City Protect funcționează, echipa de la ITC vrea să extindă proiectul la nivel național. Pentru monitorizarea tuturor bazinelor hidrografice din țară, echipa de lucru a fost mărită, fiind cooptați și specialiști internaționali.„În momentul de față vorbim de o echipă internațională, formată din 40 de oameni, care lucrează la acest proiect”, mai spune Alex Chirciu.

Cine este Institutul pentru Tehnică de Calcul

Denumirea înregistrată a ITC este SC ITC Institutul pentru Tehnică de Calcul S.A. Până în anii ‘90, ITC a livrat soluții la cheie companiilor strategice de stat, printre care se numără și Centrala Nucleară de la Cernavodă. Au fost realizate peste 300 de proiecte de cercetare. La ITC, munca este mai mult decât un loc de muncă. De asemenea, cuprinde o perspectivă socială, care a devenit o necesitate – fără a subestima impactul pe care îl poate avea reducerea potențialelor daune aduse orașului București în caz de inundații. City Protect este proiectul născut din această preocupare, fiind înregistrat oficial la agenția mărcilor din România.

ITC este o companie fondată în 1967, mai veche decât Microsoft. În istoria sa de peste 50 de ani contribuit la dezvoltarea primului computer din România și primului sistem dedicat centralei de la Cernavodă.

image
image
image
image
image
image
ambuteiaj   masini viniet apentru bucuresti jpeg
grecia pixabay jpg
Cutremur in Turcia FOTO Profimedia jpg
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN jpg
mihaela bilic instagram jpg
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net