Spectacol cu Lyride pe cer. Unde și când putem urmări stelele căzătoare

Ultima actualizare:

    Spectacol pe cerFoto:Shutterstock
Spectacol pe cerFoto:Shutterstock

Ca în fiecare aprilie, vom putea urmări spectacolul Lyridelor pe cer. Ploaia de meteoriți își va face apariție în perioada 16-25 aprilie, activitatea maximă fiind în noaptea de luni, 22 aprilie, spre marți, 23 aprilie. Spectacolul ceresc va fi vizibil între miezul nopții și răsăritul Soarelui, stelele căzătoare putînd să apară din oricare parte a cerului.

În sistemul solar există mult mai multe obiecte cosmice în afară de Soare şi planete. Avem resturi rămase de la formarea planetelor, ce au diverse mărimi, de la cea a unui atom până la sute de kilometri. Cele mai mari bucăţi se numesc asteroizi şi comete, iar cele medii ca mărime (de la bolovani imenşi până la praf foarte fin) se numesc meteoroizi.Toată această materie se află în spaţiul dintre planete. Din acest motiv, zilnic pe Terra cad milioane de meteoroizi.

Aceştia intră în atmosferă cu o viteză între 15 şi 65 km/secundă. Ca o comparaţie, cea mai rapidă armă lansează un glonţ cu o viteză de 1,5 km/s. Când meteoroizii intră în atmosferă cu această viteză enormă, aerul din jurul lor precum şi ei se aprind din cauza frecării cu aerul. Aerul din jurul lor se încălzeşte la o temperatură de câteva mii de grade. Astfel noi vedem o dâră luminoasă pe cer, numită meteor. Meteoroizii se încălzesc atât de tare încăt se sfărâmă în atmosferă. Uneori ei chiar explodează, producând o lumină puternică, numită bolid. Destul de rar, meteoroidul nu arde complet în atmosferă şi o parte din el cade pe Pământ. Acesta este ceea ce denumim meteorit.

Spectacolul Lyridelor va atinge punctul maxim în noaptea de 22 spre 23 aprilie

Lyridele reprezintă resturi din coada cometei C/1861 G1 (botezată și „Thatcher”), iar praful din coada ei va arde în atmosfera Pământului. Numărul maxim de stele căzătoare observabile cu ochiul liber, în condiții ideale, va fi de 18, în noaptea de 22 spre 23 aprilie. Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primele observații fiind făcute de chinezi acum 2600 de ani (în anul 687 înaintea erai noastre).

Pentru a putea vedea spectacolul Lyridelor nu aveți nevoie de instrumente astronomice. Trebuie doar să priviți înspre cer, așezați comod, timp de minim o oră, cândva între miezul nopții și răsăritul Soarelui. Nu trebuie să priviți într-o direcție anume, pentru că meteorii pot apărea în orice direcție. Cei ce cunosc contelațiile pot identifica locul de unde par că vin meteorii, acesta fiind situat undeva lângă steaua Vega, din constelația Lyra. Vega se va afla înspre orizontul nord-estic. Vă trebuie doar răbdare și cer senin.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net