Spitalele, copleșite de valul de bolnavi. Multe nu mai au locuri la Terapie Intensivă

Ultima actualizare:

    721 de români cu Covid-19 sunt internați la Terapie IntensivăFoto: Profimedia
721 de români cu Covid-19 sunt internați la Terapie IntensivăFoto: Profimedia

Peste 4.000 de noi cazuri de infectări, 73 de decese în doar 24 de ore, 9.611 bolnavi sunt internați în spitale, dintre care 721 se zbat pentru viață la Terapie Intensivă. Este bilanțul îngrijorător al încă unei zile de octombrie, în România. Situația este cu atât mai gravă cu cât sistemul de sănătate abia mai face față.

Medici extenuați, saloane pline cu pacienți, goană după un loc liber la Terapie Intensivă, aceasta este situația în acest moment în spitalele din România. Multe se confruntă cu situații critice. Potrivit TVR, pentru orice bolnav care are nevoie de un pat la ATI se dau zeci de telefoane către spitale din alte localități. Serviciul de ambulanță este și el asaltat de cereri. „Este o situație greu de controlat. Vorbim de o creștere mare a numărului de solicitări, în ultimele zile a crescut exploziv în regiunea București-Ilfov. În 25 de zile au fost transportate în jur de 5.490 de persoane”, a declarat managerului Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, Alis Grasu. 

Nu mai sunt paturi la ATI în Olt și Dolj 

Presiune enormă pentru medicii din Dolj și Olt. În spitalele suport Covid nu mai există niciun loc, iar listele de așteptare sunt lungi. Potrivit Mediafax, în tot județul Dolj sunt șapte spitale care primesc bolnavi sau suspecți Covid, însă doar două au locuri la ATI pentru ei: 34 la număr. Toate ocupate. „La momentul actual, avem 15 pacienți pozitivi internați la ATI. Din cele 15 paturi, 10 sunt dotate cu ventilatoare. Practic, nouă ne-ar trebui încă 5 ventilatoare”, declara zilele trecute directorul medical al Spitalului Caracal (Olt), Alexandra Popa. La Spitalul Balș, bolnavii așteaptă cu zilele până li se găsește un loc liber. „Am făcut demersuri la Spitalul Slatina, la cel din Caracal, la Târgu Cărbunești, toți mi-au spus că nu mă pot ajuta, că nu mai au nici ei locuri”, se plângea, disperată, dr. Carmen Grigoriu, managerul spitalului din Balș.  

După 7 luni de pandemie, medicii sunt epuizați. Cu atât mai mult acum, în această perioadă grea
După 7 luni de pandemie, medicii sunt epuizați. Cu atât mai mult acum, în această perioadă grea

Doar cazuri medii și grave în trei mari spitale din Capitală 

Spitalele „Matei Balş“, „Victor Babeş“ şi „Marius Nasta“ din Bucureşti au anunțat că vor primi şi îngriji doar pacienţi cu forme medii şi severe de COVID-19. Acest lucru se va întâmpla probabil de săptămâna viitoare, din momentul adoptării ordinului prin care asimptomaticii şi bolnavii cu forme uşoare vor rămâne doar în grija medicilor de familie. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că, în prezent, bolnavii asimptomatici merg și aglomerează spitalele, dar că potrivit noii ordonanțe, ei vor fi evaluați de medicii de familie apoi îndrumați spre investigații către anumite spitale, și cu programare. 

UPU Brașov, sufocat de pacienți 

Și conducerea spitalului Județean de Urgență din Brașov a luat decizia să interneze de acum doar cazurile grave. Măsura a fost luată atât din cauza supraaglomerării, cât și a cazurilor de îmbolnăviri apărute în rândul medicilor. „Unitatea de Primiri Urgențe este copleșită, vin 80-100-120 de oameni pe zi. Cam 30% dintre ei sunt pozitivi, îi descoperim la test. Iar pentru acești bolnavi se găsesc tot mai greu locuri în spitalele suport Covid. Niciun spital din zonă nu ne preia bolnavii Covid, noi trebuie să ne descurcăm singuri la nivel de trei județe. În plus, tot mai mulți medici și asistente au intrat în concediu medical după ce pe secții au apărut nu mai puțin de 12 focare. Alții, nou angajați, au plecat”, a declarat la PRO TV Călin Cobelschi, managerul Spitalului Județean Brașov.  

Dr. Emanoil Ceaușu: „Vom ajunge la 6.000 de cazuri pe zi” 

Săptămâna aceasta, pe fondul creștereii numărului de cazuri, autoritățile au impus noi restricții: nunțile, botezurile, aniversările și mesele festive în spații deschise și închise sunt interzise, în tot mai multe zone masca devine obligatorie peste tot în aer liber, restaurantele, teatrele funcționează cu un număr limitat de persoane. Totuși, nu e suficient. Profesorul Emanoil Ceauşu, medic primar Boli Infecţioase, a explicat pentru „Adevărul” de ce sunt necesare măsuri mai stricte. „Dacă nu se pun în practică noi reguli mai dure şi, foarte important, dacă nu se veghează la respectarea lor, vom ajunge lejer la 6.000 de cazuri pe zi. Sigur, un lockdown la nivel naţional nu mai este posibil, dar se poate face o închidere locală, la nivel de sate, oraşe sau chiar regiuni. Măsurile sunt obligatoriu de luat repede pentru că, dacă ţinem cont de unele studii, la noi se detectează numai un singur infectat din cinci sau şase persoane care au COVID-19. Un calcul ne arată că de ieri până azi avem, în realitate, 20.000-25.000 de noi bolnavi care au contactat SARS-CoV-2. Dar nu știm de ei”, a precizat Emanoil Ceauşu. 

Pacienți la Spitalul Clinic de Urgență "Prof. Dr. Nicolae Oblu" din Iași
Pacienți la Spitalul Clinic de Urgență "Prof. Dr. Nicolae Oblu" din Iași

Toate spitalele vor primi pacienți cu SARS-CoV-2 

Toate spitalele din România trebuie să se pregătească să primească pacienți cu COVID-19, a declarat joi ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Unitățile medicale vor trebui să aloce 10% din paturile de Terapie Intensivă și 15% din celelalte locuri pentru bolnavii infectați cu coronavirus. În Capitală, DSP cere tuturor spitalelor să creeze „circuite pentru internarea pacienților Covid-19 pozitivi”, având în vedere numărul insuficient de paturi din spitalele dedicate. Vor fi internați doar cei cu forme grave și medii. Asimptomaticii și cei cu forme ușoare vor sta acasă, sub monitorizarea medicilor de familie. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net