Statui de un milion de euro vandalizate și furate la Alba Iulia

Ultima actualizare:

    Statuile au fost amplasate anul trecut, cu ocazia restaurării cetății (foto: alba24.ro)
Statuile au fost amplasate anul trecut, cu ocazia restaurării cetății (foto: alba24.ro)

Situație incredibilă în Cetatea Alba Iulia, restaurată recent cu fonduri europene. Un ansamblu statuar format din 31 de opere de artă a fost vandalizat și furat, bucată cu bucată, de hoții de fier vechi. Statuile au stârnit controverse în rândul locuitorilor din municipiu, însă și interes din partea hoților de bronz.

Din toamna anului trecut, când lucrările de restaurare a interiorului cetății Alba Iulia au fost finalizate, au început să dispară bucăți din ansamblul statuar controversat. Autoritățile au privit impasibile cum banii alocați acestui proiect s-au dus pe apa Sâmbetei. Mai întâi, statuile alese pentru decorarea interiorului cetății au stârnit indignare în rândul locuitorilor cetății și turiștilor pe motiv că nu au legătură cu istoria orașului. Unii dintre turişti sunt însă amuzaţi de amplasarea unei piramide în Cetatea Alba Iulia, chiar în spatele Sălii Unirii, şi se fotografiază cu aceasta, în timp ce alţii o consideră „o mare prostie”.

„E o mare prostie. Ce să caute o piramidă într-o cetate austriacă şi, mai mult, la câţiva paşi de Sala Unirii, simbolul Marii Uniri din 1918. Putea fi ales orice alt simbol, dar piramida mi se pare prea mult, chiar o ofensă adusă întregii zone istorice”, spune un bărbat din Bucureşti, care se recomandă ca fiind profesor de istorie, conform agenției Mediafax. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coşer, spune însă că piramida din cetate este „un element de identitate a proiectului, gândit ca un poliedru pe ale cărui feţe să fie reprezentate fazele de execuţie, constructorul, finanţatorul”.

Fotografii: alba24.ro/Fotomontaj Click!
Fotografii: alba24.ro/Fotomontaj Click!

Acum, cele 31 de statui se confruntă cu altă problemă: sunt vandalizate și furate bucată cu bucată. Jurnaliștii de la alba24.ro au publicat imagini sugestive cu operele de artă aflate sub asaltul vandalilor. Bucăți importante din aceste opera au fost efectiv smulse sau rupte pentru a fi valorificate la centrele de fier vechi. Cele mai multe dintre ele sunt realizate din bronz, un aliaj metalic rezistent și căutat. Pentru fiecare din aceste opere, autoritățile au plătit între 86.800 de lei și 264.120 de lei. În total, acestea au costat un milion de euro. Sumele au fost alocate de la bugetul local, dar și din contribuții europene, prin programe de susținere a proiectelor culturale.

Printre statuile care au decorat interiorul cetății se numără soldaţi austrieci în uniforma anilor 1.600, orăşeni, o florăreasă, doamna în haine de epocă, cavalerul în uniforma armatei austriece, ţăranca cu baniţă, băiatul cu pălărie, cetăţean cu baston şi cu melc sau grupurile statuare - călugărul şi copilul, absolventul, şcolarii şi căţelul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
pensie jpeg
pupaza pexels jpg
schelet arhiva jpg
Valea Cernei și Cernișoarei, după inundatii  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (90) jpg
ungaria romania colaj pexels jpg
Gustav Klimt Immersive Experience Gold in Motion 2 jpg
cafea jpg
renovare apartament jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net