Viață de copil! Nimeni nu-l ceartă, nimeni nu-l pune să facă ceva ce nu-și dorește, merge desculț prin curte și se plimbă nestingherit pe unde poftește. Totul însă într-un cadru organizat. Picii care merg la creșa ”Sfântul Nicolae”, din sectorul 1 al Capitalei, sunt crescuți să se descurce singuri în viață, iar educatorii pun accent pe fericirea lor.


E ora 10.00, iar pe strada Constantin Dobrogeanu Gherea, la nr. 74 este zarvă mare. Se aud voci de copii din toate părțile. Unii cântă, alții se joacă, desenează și câte un micuț cu dor de părinți plânge.

Suntem la Complexul de Servicii Sociale ”Sfântul Nicolae”, deschis pe 20 august, unde își petrec ziua copii între 0 și 3 ani.

Micuții stau desculți și sunt lăsați să facă ce vor

De cum intri pe poartă ai impresia că te afli la un loc de joacă. Sunt desculți, stau pe asfalt, pe iarbă sau pe scăunele în jurul unei mese, se dau în tobogane, sar în trambulină sau se răsfață în brațe la câte o doamnă.

În jurul a doi copaci sunt lipite cu scoci niște foi mari, pe care picii își atrenează imaginația. Sunt niște mâzgăleli, dar nu le fac pentru că sunt constrânși. Atunci când au avut chef au luat creioanele și și-au arătat ”talentul”.

copil-patut-cresa-ingrijitoare.jpg

copil, patut cresa, ingrijitoare
Dacă nu a a vrut să doarmă, Teodor a fost lăsat să plece
Cine vrea să doarmă o poate face în sala de clasă, într-un mic pătuț cu rame din palstic și saltea pufoasă.

Pe Teodor, 2 ani, l-am găsit acolo, alături de îngrijitorea lui. La un moment dat, s-a răzgâdit, s-a dat jos și a fost lăsat să plece.

Micuța Speranța se juca într-o altă încăpere, în timp ce alte două fetițe erau la toaletă, însoțite de educatoare. Aici, îngrijirea și educarea copiilor se face după modelul danez, unul liber, fără constrângeri.

”Copilul se educă fără constrângeri”

„Totul se bazează pe educaţie centrată pe copil, cu posibilitatea acestora de a evolua liber, fără constrângeri afective, creative sau de mişcare. Copiii sunt lăsaţi să se caţere în cele mai neaşteptate locuri, centrul fiind gândit în cele mai mici detalii de distanţe şi materiale de amenajare, astfel încât aceştia să nu fie expuşi vreunui risc. Pedagogia daneză timpurie are o tradiţie foarte veche, educaţia e îndreptată spre nevoile copiilor. Vorbim de învăţare prin experienţe propriii şi nu de transfer de experienţă de la adult către copil. La creșele tradiționale personalul este îmbrăcat în halate albe, cu bonete, iar copiii sunt ținuți în pătuțuri până când pleacă acasă. Trebuie să dispară acest sistem medical din creșe. În schimb, aici atmosfera este ca acasă. Ne jucăm, ne distrăm, vrem să avem copii sociabili, echilibrați și fericiți”, a explicat Dănuţ Fleacă, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială și Protecția Copilului (DGASPC) sector 1.

Nici ieșirile în aer liber nu sunt programate. Micuții își petrec mai tot timpul afară, explorând, inclusiv atunci când plouă sau ninge.

curte-cresa-gustare-bucatareasa.jpg

curte, cresa, gustare, bucatareasa
Astăzi, copiii au primit mere, care au fost curățate și tăiate în curte
În plus, pot participa la pregătirea hranei. Astăzi, înainte de prânz, spre exemplu, au primit mere, care au fost curățate și tăiate în curte. Care a vrut a venit în jurul bucătăresei.

Se organizează chiar și grătare cu părinții, pentru că se dorește ca mediul de acasă să se îmbine cu cel de la creșă.

Sînziana Dobre (38 de ani) și-a adus, astăzi, fetița pentru prima dată la creșă. A stat cu ea întreaga zi ca să-i fie mai ușor să se adapteze.

”Îmi permit să stau timp de o săptămână, ceea ce este foarte bine. Sistemul danez mi se pare ceva extraordinar și am avut un noroc chior că am reuși să o înscriu aici. Mi se pare fantastic că le sunt permise chiar și prostioarele”, ne-a mărturisit mămica.

Se dă o luptă pe viață și pe moarte pentru un loc într-o creșă, iar pentru cele româno-daneze cu atât mai mult. Și unde pui că nici hrana nu este scumpă: 12 le/zi.

”Părinții își înscriu copiii imediat ce s-au născut. Avem înscrieri până în spetembrie 2020”, a punctat Dănuţ Fleacă.

La creșele din sectorul 1, sunt 630 de locuri

Doar în sectorul 1 există acest model de creștere și sunt puse la dispoziție 630 de locuri în patru complexe: Vrancei, Jiului, Sf. Andrei și Sf. Nicoale. La acesta din urmă sunt înscriși deocamdată 88 de micuți, pentru că nu există suficient personal.

Aceștia sunt organizați în grupe a câte 15 copii și sunt supravegheați de câte patru angajate: două educatoare și două îngrijitoare.

Educatoarele au făcut cursuri de formare, inclusiv în Danemarca

Toate angajatele au urmat cursuri de formare atât în țară, cât și în Danemarca, iar DGASPC mai are nevoie de cadre cu studii superioare dispuse să învețe.

Bani sunt, pentru că primăria a finanțat proiectul cu 1,4 milione de euro. Dan Tudorache, edilul sectorului 1, a promis că pe mandatul său va pune la dipoziția părinților încă 200 de locuri în creșe unde educația se bazează pe conceptul Rodacie.

 

fetita-cresa-educatoare-baie.jpg

fetita, educatoare, cresa, baie
Copiii nu sunt lăsați singuri la baie, ci sunt ajutați
 
 
 
Loading...