Știați? Declaraţia pentru impozitul pe clădire s-a schimbat

Ultima actualizare:

    Locuințele care sunt folosite ca sedii de firme plătesc diferit impozitul pe clădire
Locuințele care sunt folosite ca sedii de firme plătesc diferit impozitul pe clădire

Din acest an, impozitul pe clădire a fost modificat. Iată ce trebuie să știe cei care dețin o locuință unde au înregistrat o firmă.

Persoanele fizice care deţin o locuinţă cu destinaţie nerezidenţială sau mixtă, unde au înregistrat sediu social, trebuie să depună o declaraţie până la data de 31 martie 2016 chiar dacă nu îşi desfăşoară activitatea acolo, informează Ministerul de Finanțe.

Într-un document, Ministerul Finanţelor precizează că persoanele fizice care din 31 decembrie 2015 au în proprietate clădiri nerezidenţiale sau clădiri cu destinaţie mixtă (şi rezidenţială, şi nerezidenţială) au obligaţia să depună o declaraţie, până la data de 31 martie 2016.

”Exemplu: în cazul în care am o locuinţă cu destinaţie mixtă (un apartament) unde am înregistrat un sediu social ca persoană fizică autorizată (PFA) sau ca un SRL, chiar dacă nu-mi desfăşor activitatea acolo, trebuie să depun această declaraţie până la 31.03.2016“, precizează Ministerul Finanţelor.

Rezultă că nu toate persoanele fizice trebuie să depună declaraţia amintită mai sus, ci numai cele care utilizează locuinţa pentru o firmă.

Cum se calculează

Potrivit noului Cod Fiscal, clădire cu destinaţie mixtă este clădirea folosită atât în scop rezidenţial (locuire), cât şi nerezidenţial (activităţi comerciale sau sediu social).

Pentru locuințele folosite ca sedii de firme (în proprietatea persoanelor fizice), impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2% şi 1,3% asupra valorii care poate fi determinată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat, în ultimii cinci ani. Pentru clădirile nerezidenţiale utilizate în activităţi din domeniul agricol, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a clădirii.

De asemenea, cota se poate aplica asupra valorii finale a lucrărilor de construcţii, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii cinci ani anteriori anului de referinţă.

Cât este cota impozitului

Cota impozitului pe clădiri se stabileşte prin hotărâre a consiliului local.

În cazul clădirilor cu destinaţie mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează prin însumarea impozitului calculat pentru suprafaţa folosită în scop rezidenţial cu impozitul determinat pentru suprafaţa folosită în scop nerezidenţial.

Exemplu de calcul, pentru un apartament cu două camere situat în zona fiscală A dintr-un municipiu reşedinţă de judeţ, cu o suprafaţă de aproximativ 50 de metri pătraţi şi valoarea impozabilă estimată la 80.000 de lei, cu toate utilităţile. Într-un astfel de caz, proprietarul persoană fizică are de plătit, în 2016, un impozit de 129 de lei dacă destinaţia apartamentului este exclusiv rezidenţială, de 240 de lei dacă destinaţia este nerezidenţială şi de 185 de lei dacă destinaţia este mixtă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Masina de spalat rufe jpg
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net