Stop fumatului în spațiile publice! Tu respecți drepturile nefumătorilor?

Ultima actualizare:

    Fumătorii respectă rar dreptul nefumătorilor de a respira aer curat
Fumătorii respectă rar dreptul nefumătorilor de a respira aer curat

Peste o sută de organizații neguvernamentale au cerut autorităților române să ia măsuri legale pentru interzicerea fumatului în spațiile publice închise, în parcuri și în locurile în care se practică sportul. Inițiatorii coaliției „România respiră” militează pentru respectarea drepturilor nefumătorilor și pentru protejarea sănătății populației.

Reprezentanții organizațiilor se bat pentru drepturile celor care nu fumează, grup care a ajuns să fie considerat o minoritate în România. Ei au cerut autorităților statului măsuri concrete pentru interzicerea fumatului în spațiile publice închise, în parcuri și în locurile în care se practică sportul, pentru protejarea sănătății care nu au viciul fumatului.  Iniţiatorii Coaliţiei „România respiră” consideră că România trebuie să depună eforturi mai mari pentru „prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor şi pentru asigurarea unui nivel adecvat al calităţii vieţii populaţiei, cu o atenţie specială acordată tinerilor”.

Coaliţia a lansat şi un manifest, în care arată că România este, în prezent, deţinătoarea unor recorduri negative în ceea ce priveşte protejarea faţă de fumul de tutun în spaţiile publice.

„Din păcate, acest lucru nu se asociază cu beneficii, ci cu boli ale adulţilor şi copiilor români. Principalele cauze de deces din România sunt reprezentate de boli cauzate sau agravate de fumat: bolile cardiovasculare (60 la sută dintre decesele anuale, faţă de 48 la sută media Comunităţii Europene), cancerul (la bărbaţi, cel mai frecvent cancer este cel pulmonar, iar la femei, acest tip de cancer este în continuă creştere) şi bolile respiratorii cronice (fumatul este responsabil de peste 80 la sută din cazurile de bronhopneumopatie obstructivă cronică - BPOC). Nu există absolut niciun dubiu că fumul de ţigară este extrem de nociv, cauzând îmbolnăvirea şi decesul prematur al celor care îl inhalează, activ sau pasiv, voluntar sau involuntar, adulţi şi copii”, se arată în manifest, conform Mediafax.

Reprezentanţii Coaliţiei susţin că actuala situaţie încalcă atât principiul constituţional al ocrotirii sănătăţii, cât şi obligaţiile asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene.

image
image
image
image
image
image
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net