Strategia națională de vaccinare anti COVID-19. Valeriu Gheorghiță: „5.000 de persoane vor fi vaccinate lunar în fiecare centru local”

Ultima actualizare:

    Valeriu Gheorghiță a explicat românilor în ce constă strategia de vaccinare anti Covid-19 în RomâniaSursa foto: Facebook/Ministerul Afacerilor Interne, captură foto
Valeriu Gheorghiță a explicat românilor în ce constă strategia de vaccinare anti Covid-19 în RomâniaSursa foto: Facebook/Ministerul Afacerilor Interne, captură foto

Strategia națională de vaccinare anti COVID-19 a fost publicată joi, 3 decembrie, în Monitorul Oficial, iar acum nu ne mai rămâne decât să așteptăm ca vaccinul anti Covid-19 să ajungă în România. Vineri, după ședința de Guvern, începând cu ora 16.00, a avut loc o conferință de presă la care au participat Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi vicepreședinte CNCAV, şi Florentina Furtunescu de la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Au fost puse la punct toate detaliile, au fost luate în calcul toate aspectele, iar organizarea campaniei de vaccinare a ajuns la final. Avem, cum s-ar spune, temele făcute din punct de vedere organizatoric. Nu ne mai rămâne decât să primim vaccinul și să ne imunizăm. 

Azi, 4 decembrie, după ședința de Guvern, la ora 16.00 a avut loc o conferință de presă la care au participat Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi vicepreședinte CNCAV, şi Florentina Furtunescu de la Institutul Naţional de Sănătate Publică. Iată declarațiile coordonatorului campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghță:

  • Perspectiva unui vaccin care să îndeplinească toate criteriile de siguranță și de eficacitate reprezintă o șansă de a ieși din această criză.
  • Fiecare țară are propria strategie de vaccinare.
  • În momentul de față, încrederea publică în vaccinare stă la baza succesului acestei campanii. Fiecare persoană trebuie să aibă suficiente informații.
  • Vaccinul este în curs de obținere a avizului de punere pe piață.
  • Vaccinarea este voluntară și nu este obligatorie, este un drept și nu o obligație.
  • În România se vor folosi doar vaccinuri aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului.
  • Concentrarea tuturor eforturilor la nivel mondial au condus să avem un vaccin într-o perioadă mai scurtă, dar care corespunde tuturor rigorilor.
  • Strategia națională de vaccinare conține câteva principii de bază și principalele etape de vaccinare. Prima etapă a vaccinării se adresează lucrătorilor din sistemul medical.
  • Criteriile care au stat la baza acestei strategii sunt valabile peste tot în lume.
  • De la nivelul centrelor regionale de stocare, vaccinurile vor fi distribuite către centrele locale de vaccinare.
  • Organizarea propriu-zisă a activității de vaccinare se va face la nivelul centrelor de vaccinare. Fiecare centru va vaccina un număr de aproximativ 5.000 de persoane pe lună.
  • Institutul Cantacuzino va fi hub central.
  • Persoanele care au acces limitat la un centru de vaccinare sau pentru care deplasarea este dificilă vor fi vaccinate de echipe mobile de vaccinare.
  • Toată activitatea de vaccinare se va desfășura în baza unei programări. Programarea se face într-o platformă unică, ce este în curs de dezvoltare. Programarea se face telefonic, online sau prin intermediul medicului de familie.
  • Toată activitatea de vaccinare va fi monitorizată prin Registrul electronic național al vaccinărilor. Datele vor permite în timp aproape real monitorizarea numărului de persoane vaccinate.
  • Este important să încurajăm și raportarea reacțiilor adverse indezirabile. Ele vor fi raportate prin Registrul electronic național al vaccinărilor și prin platforma disponibilă la Agenția Națională a Medicamentului.

Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România, publicată în Monitorul Oficial

Documentul are în vedere întregul proces și lanț de vaccinare împotriva COVID-19, de la principiile generale până la organizarea vaccinării, depozitarea vaccinurilor, păstrarea lanțului de frig, monitorizarea siguranței și eficacității și managementul deșeurilor. "Este de așteptat ca disponibilitatea și accesul la vaccinurile împotriva COVID-19 să fie limitate în etapele inițiale ce vor urma autorizării, din cauza capacității insuficiente de producție și a cererii extrem de ridicate. Prin urmare, este important ca modalitatea de alocare și distribuire a vaccinurilor să se facă în mod echitabil", se arată în document.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tepari 01 jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net