STS ne poate localiza avansat apelurile la 112 doar în București și Ilfov

Ultima actualizare:

    Operatorii de la 112 au trecut prin cursuri de formare și evaluări psihologice
Operatorii de la 112 au trecut prin cursuri de formare și evaluări psihologice

Au trecut șase luni de la moartea Alexandrei Măceșanu, dar STS nu și-a pus nici acum la punct sistemul de localizare în toată țara. Potrivit instituției, apelurile la 112 de pe telefoanele cu sistem de operare Android pot fi localizate cu ajutorul unei noi tehnologi doar în zona București-Ilfov

Pe parcursul acestei luni, se realizează, sub formă pilot, operaționalizarea soluției de localizare pe telefoanele mobile cu sistem de operare Android.

Însă doar pe zona București-Ilfov. Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), împreună cu operatorii de telefonie mobilă au finalizat activitățile de configurare și testare a sistemului pentru preluarea și furnizarea către Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență (SNUAU) a informației de localizare avansată de tip AML.

Localizarea avansată a STS, în teste

„După verificarea soluției de localizare exactă pe zona București-Ilfov, vom extinde testările la nivel național, astfel încât, la momentul operaționalizării acestei tehnologii, în România, să putem beneficia de o acuratețe cât mai bună a localizării persoanelor aflate în pericol. Serviciului de urgență 112 i-au fost aduse numeroase îmbunătățiri în ultimele luni. Am reușit să implementăm modificări legislative, tehnice și operaționale și, în același timp, am desfășurat acțiuni pentru creșterea performanței operatorilor STS care interacționează cu cetățenii și preiau apelurile de urgență”, a declarat Ionel-Sorin Bălan, prim-adjunct al directorului STS.

Localizarea avansată a STS, doar pe telefoane inteligente

AML este o soluţie care permite transmiterea coordonatelor geografice disponibile la nivelul telefoanelor mobile pe care sunt instalate sistemele de operare Android sau iOS și utilizează capacitățile de localizare încorporate în acestea.

AML nu este o aplicație care trebuie descărcată și instalată, ci presupune că un smartphone compatibil. Acesta va recunoaște când se efectuează un apel de urgență și activează capabilitățile telefonului pentru a colecta informațiile despre locația apelantului.

Coordonatele geografice ale locației sunt trimise în mod automat către SNUAU.

Alternative de localizare a STS

Complementar soluției de localizare exactă pot fi utilizate alte două metode alternative - Geolocation 112 și aplicația mobilă Apel 112.

Acestea permit transmiterea coordonatelor geografice ale poziției apelantului către sistemul 112 și afișarea în platformele informatice, la nivelul telefoanelor de tip smartphone.

De asemenea, la nivelul SNUAU 112 se folosește tehnica de tip Cell ID/Sector ID, care permite furnizarea de către operatorii de telefonie mobilă a unor date cu privire la caracteristicile celulei radio la care este afiliat telefonul mobil de pe care se apelează 112.

Operatorii STS, testați și evaluați psihologic

În ceea ce privește pregătirea personalului, STS continuă demersurile pentru pregătirea profesională a operatoarelor.

Astfel, acestea sunt instruite permanent prin programe şi cursuri specializate pentru creșterea competențelor de comunicare, scăderea vulnerabilității emoționale şi conștientizarea importanței nediscriminării apelantului.

De asemenea, personalul STS care preia apeluri de urgență beneficiază periodic de consiliere psihologică, cu rol de creștere a rezilienței în situații de suprastres.

Pentru îmbunătățirea activității tuturor operatorilor STS, a fost efectuat un nou set de testări psihologice şi s-au luat măsuri pentru intensificarea analizei modului de operare a apelurilor și cazurilor preluate de către aceștia.

Alexandra Măceșanu a sunat de 3 ori la 112

În iulie 2019, STS nu a reușit să o localizeze pe Alexandra Măceșanu, fata de 15 ani, care suna disperată din casa lui Gheorge Dincă.

Acesta a apelat de trei ori la 112 și a implorat să fie salvată, dar localizările trimise de STS către Poliție au fost greșite.

Imediat după ultimul apel, Alexandra a fost ucisă în bătaie de monstrul din Caracal, tranșată și arsă într-un cazan. Resturi, au fost găsite de oamenii legii, iar testele ADN au arătat că oasele calcifiate erau ale fetei. Nici avionul prăbușit în Munții Apuseni, pe 20 ianuarie 2014, nu a putut fi localizat. Victimele tragediei aviatice au fost găsite atunci de săteni.  

STS, buget anul de peste 100 de milioane de euro

STS este o  instituție care în 2019 a avut un buget de 128 de milioane de euro. Ce se știe mai puțin este că România a fost în procedură de infringement la Comisia Europeană începând din 2007 pentru că nu putea localiza apelurile la 112, procedură din care a ieșit în 2009, când a susținut că a rezolvat problema.

Sistemul a fost făcut de firmele lui Sebastian Ghiță și de Ericsson.

Citește și:

https://www.click.ro/news/national/sts-contrazice-ambulanta-cazul-lui-gyuri-pascu-au-fost-trei-apeluri-la-112

https://www.click.ro/news/national/fata-ucisa-la-caracal-sunat-de-trei-ori-la-112-iata-cronologia-apelurilor

https://www.click.ro/news/national/fata-rapita-la-ocazie-sunat-la-112-dar-politistii-n-au-intrat-casa-suspectului-s-au

https://www.click.ro/news/national/ce-schimbari-vrea-sa-aduca-raed-arafat-la-sistemul-112

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evghenia Gutul Vladimir Putin FOTO Facebook jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
439472728 923339792915902 5736137712490660858 n e1713931499872 webp
image png
balcoanele solare jpg
printul philip meghan markle colaj gettyimages jpg
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net