STUDIU Cum va arăta viaţa noastră după vaccinarea anti-COVID. Ce putem face și ce nu

Ultima actualizare:
 Noua normalitate va însemna  folosirea măştilor, mai ales în sezonul  rece şi în locurile aglomerate
Noua normalitate va însemna folosirea măştilor, mai ales în sezonul rece şi în locurile aglomerate

Mulţi oameni speră ca 2021 să fie un an cu totul diferit faţă de coşmarul pe care l-am trăit în 2020. Dozele de vaccin împotriva COVID-19 sunt deja distribuite şi am vrea să revenim la viaţa pe care o aveam în 2019. Epidemiologii spun însă că nu va fi deloc aşa!

Jurnaliştii de la „The New York Times“ au publicat un articol amplu, în care au discutat exclusiv cu specialişti în sănătate publică şi cu epidemiologi, potrivit adevarul.ro. Declaraţiile acestor experţi descriu o imagine sumbră, dar realistă, pentru ceea ce urmează în 2021. Prima veste e că nici măcar cei care se vor vaccina împotriva COVID-19 nu pot reveni, imediat, la viaţa de dinainte de pandemie.  

Vom mai purta masca mult timp 

Oamenii de ştiinţă au oferit mai multe motive pentru care masca trebuie să fie păstrată în continuare, inclusiv de către cei vaccinaţi. În primul rând, vaccinul nu oferă o protecţie perfectă. În acest moment, nici nu ştim dacă vaccinul va opri transmisia virusului. Şi aproape sigur, noul coronavirus va circula, în continuare, până când un procent mare din populaţie va atinge imunizarea, fie prin vaccinare, fie prin trecerea prin boală. Uma Karmarkar, care lucrează la Universitatea din California, în San Diego, a şi subliniat că vaccinul nu va fi un bilet de întoarcere spre viaţa din 2019. „În loc să se gândească la o revenire la normalitatea pe care o ştiam, oamenii ar trebui să se gândească la un pas înainte“, a declarat Karmarkar.  


     Noua normalitate va însemna  folosirea măştilor, mai ales în sezonul  rece şi în locurile aglomerate
Noua normalitate va însemna folosirea măştilor, mai ales în sezonul rece şi în locurile aglomerate

Şi cei vaccinaţi se vor feri în continuare 

Cei care şi-au primit ambele doze de vaccin împotriva COVID-19 vor beneficia de protecţia oferită, la aproximativ două săptămâni după a doua injecţie. Vieţile lor nu se vor schimba însă radical, după acest moment, cât timp majoritatea celor din jur nu s-au vaccinat încă. Adunările mari şi spaţiile închise şi prost ventilate trebuie să fie, în continuare, evitate, inclusiv de către cei vaccinaţi, pentru că n-avem, deocamdată, toate răspunsurile privind protecţia oferită de ele. Oamenii de ştiinţă aşteaptă să vadă dacă cei care se vaccinează mai pot transmite virusul altora din jurul lor. Apoi, 95% dintre cei vaccinaţi au dezvoltat imunitate la noul coronavirus. Ceea ce înseamnă că, din păcate, 5% rămân cu riscul îmbolnăvirii! „5 la sută dintr-un număr mare rămâne, în continuare, un număr mare”, a spus doctorul Ashish Jha, care lucrează la o şcoală de Sănătate Publică. 

Ce se poate face cu mai puţine riscuri 

După vaccinare, circulaţia în cadrul comunităţii se poate face mai în siguranţă. Iar asta pentru că răspândirea virusului va încentini, fie pentru că cei mai mulţi s-au vaccinat, fie pentru că au trecut prin boală. E nevoie ca un procent de 70% din populaţie să fie imun. În orice caz, oamenii de ştiinţă sunt de părere că, odată ce se va atinge imunizarea în masă, anumite activităţi vor deveni mai puţin periculoase. De pildă, mersul la restaurant, participarea la o petrecere sau călătoria cu autobuzul.   

COVID-19 va rămâne cu noi pentru totdeauna 

 Dar să nu ne bucurăm prea tare, nici când vom atinge imunizarea în masă! Pentru că, după cum susţin experţii, e foarte puţin probabil ca această boală, care a creat o pandemie, să mai dispară vreodată. COVID-19 va reveni, periodic, în forţă, cel mai probabil, în fiecare iarnă. „De acum încolo, iarna va fi sezonul de gripă şi de COVID-19“, a spus Andrew Noymer, epidemiolog, în cadrul Universităţii din California, Irvine.  

 După tot acest tablou sumbru, există totuşi şi o veste bună. În vara anului 2021, situaţia va arăta ceva mai bine, în ceea ce priveşte răspândirea noului coronavirus. Iar asta pentru că, până atunci, un procent important din populaţie se va fi vaccinat. Şi, oricum, s-a dovedit că răspândirea virusului scade în timpul sezonului cald, întrucât oamenii socializează mai mult afară.

Citește și:

VIDEO Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns la Institutul Cantacuzino

Medicul Valeriu Gheorghiţă, 7 informații esențiale despre vaccin. Sfatul dat românilor care refuză să se vaccineze

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net