Studiu OMS. Cum a afectat pandemia de Covid-19 tratarea bolilor cronice în spitale

Ultima actualizare:
hol spital 0988 26589300 2 1 jpeg

Prevenirea și tratarea bolilor netransmisibile în spitale a fost serios afectată de pandemia de Covid-19. Cel puțin așa arată un studiu publicat de Organizația Mondială a Sănătății. Conform raportului, coronavirusul a avut un impact puternic asupra sistemelor de sănătate din întreaga lume, dar mai cu seamă în țările sărace.

Studiul a fost făcut pe 155 de țări, în luna mai. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), citată de Digi 24, serviciile de sănătate au fost afectate parțial sau total de coronavirus în multe țări.

Se pare că există o corelație între gradul de afectare a serviciilor medicale în zona bolilor netransmisibile și evoluția epidemiei de coronavirus dintr-o țară, mai arată studiul OMS. Serviciile sunt din ce în ce perturbate pe măsură ce numărul cazurilor de coronavirus se înmulțesc de la sporadic la infectare comunitară.

În 53% din țările care au luat parte la studiu a fost perturbată tratarea bolilor arteriale; în 49% a fost afectat tratamentul pentru diabetici; în 42% - tratamentul cancerului; în 31% - urgențele cardiovasculare. De asemenea, serviciile de recuperare au fost afectate în aproape două treimi (63%) din țări.

În 94% din țări, personalul medical care se ocupă de tratatea bolilot netransmisibile a fost relocat parțial sau total în tratatea pacienților Covid-19.

În peste jumătate din țări, programele publice de scanare (de exemplu pentru cancerul la sân ori cancerul cervical) au fost amânate.

Dar cele mai des întâlnite cauze care au dus la perturbarea serviciilor medicale pentru boli netransmisibile au fost anularea tratamentelor aflate în curs, reducerea transportului public și lipsa personalului medical, care a fost relocat la pacienții  Covid-19. În 20% din țări, o cauză principală a întreruperii serviciilor a fost lipsa medicamentelor sau a tehnicii medicale.

Situația descrisă de studiu este foarte serioasă, având în vedere că oamenii cu boli netransmibile prezintă un risc mai mare de a dezvolta o formă gravă de Covid-19 sau chiar de deces. 

Raportul OMS mai arată că bolile netransmisibile omoară anual 41 de milioane de oameni, adică 71% din totalul deceselor la nivel mondial. Mai mult de 85% din aceste decese au loc în țări sărace sau în curs de dezvoltare.

Citește și:

OMS lansează un nou avertisment: Coronavirusul nu își pierde din putere, e la fel de grav

Anunț oficial de la OMS legat de răspândirea coronavirusului! Ce spun oficialii despre țânțari

image
image
image
image
image
image
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net