Dulci şi zemoşi! Aşa sunt cunoscuţi pepenii de Dăbuleni, pe care abia aşteptăm să-i cumpărăm din pieţe. Faima lubeniţei olteneşti a ajuns şi în nordul Europei, aşa că marfa va merge şi la export. Marile magazine din Suedia sunt deja interesate să încheie contracte cu agricultorii din Dolj.


Celebrii pepeni de Dăbuleni ar putea ajunge în lanţurile de magazine din Suedia, care sunt interesate să încheie contracte cu producătorii din Oltenia. Fermierii susţin că 2018 e un an bun şi îşi freacă deja mâinile, anunţând că au suficientă marfă pentru a putea satisface atât piaţa din România, cât şi pe cea din străinătate. 

Agricultorii din patria lubeniţelor sunt deja în plin proces de recoltare. „Declarăm deschis sezonul lubeniţelor, care sunt certificate prin «Casa Pepenilor Dăbuleni». Cooperativa a primit o ofertă de la suedezi, care au pus câteva condiţii: vor un anumit soi, iar pepenele să aibă între patru şi şase kilograme”, spune, pentru adevarul.ro, Claudia Ghiţă, de la Primăria Dăbuleni. “Noi am declarat deschis sezonul recoltării. Pepenii de Dăbuleni sunt bio şi respectă standardele agricole, aşa că nu trebuie confundaţi cu cei din Turcia sau din Grecia“, adaugă angajata primăriei. 

Alin Moraru e unul dintre fermierii din Dăbuleni interesaţi să ducă marfa la export. La cele trei hectare pe care le deţine, producţia va fi în jur de 240 de tone. „Recolta e destul de bună, dar în momentul de faţă preţul este foarte mic. Am reuşit să vând deja lubeniţe, cu 1,50 lei kilogramul, iar în pieţe se vor da cu 3 lei kilogramul. M-ar interesa să duc marfa la export”, spune cultivatorul.

Şi Iulian Bănică e pregătit să-şi trimită marfa în Suedia, mai ales că anul trecut a avut contract cu polonezii. “Ştiu că se caută un anumit soi de lubeniţă şi că nu trebuie să depăşească şase-opt kilograme. Noi avem marfă suficientă şi putem vinde atât în ţară, dar şi în străinătate“, explică el.

 

Click! spune

Mulţi dintre fermierii din Dăbuleni s-au asociat într-o cooperativă. Ei speră ca, de anul viitor, să poate încheia contracte şi cu marile magazine din România, astfel încât să-şi vândă mai bine marfa.            

 

 
 
Loading...