«Suleyman Magnificul», criticat dur: «Este o mizerie»

Ultima actualizare:
Personajele principale din Suleyman Magnificul
Personajele principale din Suleyman Magnificul

"Suleyman Magnificul", unul dintrec cel mai urmărite seriale din România, deranjează autorităţile din domeniul educaţiei. Aparent, unele falsuri istorice sunt parte a scenariului serialului, iar acest lucru face ca publicul să înţeleagă greşit acea perioadă.

Doru Dumitrescu, inspector general în Ministerul Educaţiei, spune că «Suleyman Magnificul» "este o mizerie şi o jale adâncă din punct de vedere istoric. Sunt nişte denaturări uriaşe acolo, de la modul în care sunt îmbrăcaţi şi sultanul, şi toate domniţele de pe acolo la conţinutul istoric, până la relaţiile dintre Imperiul Otoman şi Ţările Române. Asta chiar dacă istoriografia otomană are un cu totul alt punct de vedere la ora actuală faţă de cea română privind relaţiile dintre turci şi români. Disputele istorice sunt una, dar ceea ce prezintă filmul acela la care se uită milioane de români e alta. Viaţa în sine a lui Hurrem este ireală, originea ei este aiurea prezentată. A fost o sclavă, dar nu i se ştie foarte bine originea, ei o fac rusoaică, nici pomeneală. În cel mai rău caz, a fost ucraineancă. Probabil a fost ruteană, din zona care a fost anexată ulterior Ucrainei. Modul în care sunt îmbrăcate femeile este fals. Îmbrăcămintea sultanului şi a sultanelor din film este din perioada sfârşitului sec. al XVII-lea spre sec. al XVIII-lea, aşa-numita epocă a lalelelor, or, acţiunea se petrece la jumătatea sec. al XVI -lea. Suleyman a trăit între 1520 şi 1566", a declarat acesta pentru ziarulring.ro


    Personajele principale din Suleyman MagnificulPersonajele principale din Suleyman Magnificul
Personajele principale din Suleyman MagnificulPersonajele principale din Suleyman Magnificul

Inspectorul general Doru Dumitrescu s-a arătat extrem de indignat faţă de prezentarea falsă a Ţărilor Române în serial drept paşalâc. "A fost un episod în care erau prezentate relaţiile sultanului cu Petru Rareş, ca şi cum ţara noastră ar fi fost ocupată de otomani. Nici vorbă de aşa ceva, era, sigur, o relaţie de subordonare faţă de Imperiul Otoman, dar era autonomă şi plătea tribut. La asediul Vienei din 1529, în serial se spune, vezi Doamne, că sultanul, din cauza ploilor şi a vremii proaste, s-a restras. Nici pomeneală, a fost bătut, înfrânt, de aceea s-a retras. În acest serial, ficţiunea a depăşit istoria. Viaţa era mult mai dură acolo. În ce priveşte succesiunea la tron, exista o lege făcută de Mahomed al II-lea în care singurii moştenitori puteau proveni din familia sultanului, iar ceilalţi erau ucişi. Dacă surorile lui dacă aveau copii băieţi, aceştia erau omorâţi. În serial am văzut că este o îmbulzeală de nepoţi".

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net