Superstiţii de Sfânta Maria. Ce nu este bine să faci în această zi sfântă

Ultima actualizare:

    Supersitiţii de Sfânta Maria. Femeile însărcinate trebuie să evite treburile gospodăreştifoto: bisericasfintiitreiierarhi.md
Supersitiţii de Sfânta Maria. Femeile însărcinate trebuie să evite treburile gospodăreştifoto: bisericasfintiitreiierarhi.md

Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria. În ziua de 15 august, se adună ultimele plante de leac, putându-se afla cum va fi toamna ce se apropie, şi se culeg flori care se pun la icoana Fecioarei Maria, considerându-se că apoi sunt pentru pentru vindecarea bolilor. Munca în gospodărie sau tunsul părului fac parte din seria de superstiţii de Sfânta Maria, care nu trebuie ignorate.

În seara dinaintea sărbătorii se săvârşesc în toate bisericile Vecernia cu Litie şi chiar Privegherea întreagă, adică şi slujba Utreniei, urmată de cântarea Pohodul Maicii Domnului. Sărbătoarea a fost precedată de două săptămâni de post aspru. Principala sărbătoare a Sfintei Maria, din 15 august, se numeşte oficial în biserica romano-catolică "Ridicarea la Ceruri a Fecioarei Maria", iar în bisericile ortodoxe "Adormirea Maicii Domnului".

Supersitiţii de Sfânta Maria. Este interzis scăldatul în ape curgătoare

Între cele două sărbători dedicate Sfintei Maria - 15 august şi 8 septembrie, când se sărbătoreşte Naşterea Maicii Domnului - este timpul prielnic semănării grâului. Mai multe lăcaşuri de cult din ţară care o au ca ocrotitoare pe Maica Domnului îşi serbează încă de vineri (14 august) hramul. Sărbătoarea vine şi cu o serie de superstiţii de Sfânta Maria, care ar fi bine să nu fie trecute cu vederea. De acum încolo, este interzis scăldatul în apele curgătoare căci se crede că râurile au fost spurcate de cerb. Tot odată cu 15 august şi cu apropierea toamnei, tradiţia populara ne invată că este bine să nu mai dormim afară sau pe prispă.

Supersitiţii de Sfânta Maria. Nu este bine să munceşti în gospodărie sau pe câmp

O superstiţie din bătrâni ne spune că este interzis a aprinde focul în sobă sau în vatră cu două zile înaintea sărbătorii căci astfel vei atrage întâmplări nefericite asupra ta. Fiindcă nu este bine să faci treburi în gospodărie sau pe câmp, cei care nu respectă această regulă nescrisă riscă să aibă pagubă la recolte, iar vitele să li se îmbolnăvească. În cazul în care se întâmplă că în apropierea acestei sărbători să înflorească trandafirii, acest lucru este interpretat în tradiţia populară drept semn că ne aşteaptă o toamna lungă şi frumoasă.

Supersitiţii de Sfânta Maria. Evitaţi să vă tundeţi părul! 

O superstiţie străveche ne arată că nu este bine să ne tundem părul în această zi sau să îl aruncăm la gunoi. De asemenea, este de evitat mersul înapoi. Se spune că acesta este un obicei care o o întristează pe Maica Domnului şi o face să lăcrimeze.Femeile însărcinate trebuie să fie atente şi ele foarte atente la felul în care îşi petrec sfânta sărbătoare. Lor le este interzis să facă treburi în gospodărie sau să gătească la foc aprins dacă îşi doresc o sarcina uşoară, fără dureri şi probleme, şi să aibă un prunc sănătos. În caz contrar, nerespectând aceste restricţii, riscă să întineze sărbătoarea, atrăgând asupra lor mânia divină, necazurile sau chiar mânia focului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net