Surorile doctoriţe ţin de 30 de ani în viaţă un dispensar

Ultima actualizare:

    Gabriela Grigoraş  şi Rodica Cărpuşor  şi-au dedicat viaţa  profesiei de medic
Gabriela Grigoraş şi Rodica Cărpuşor şi-au dedicat viaţa profesiei de medic

În comuna Cristeşti, judeţul Botoşani, două surori, ambele medici de familie, au reuşit de peste trei decenii să asigure funcţionarea unei veritabile clinici săteşti cu program non-stop. Deşi au avut de multe ori şansa unui transfer, cele două femei s-au legat sufleteşte de comunitatea săracă din Cristeşti şi asigură inclusiv intervenţii medicale de urgenţă, cu aparatură achiziţionată după mari sacrificii.

Surorile Gabriela Grigoraş şi Rodica Cărpuşor sunt femeile-minune ca-re au reuşit să pună pe picioare, mai ales cu eforturi proprii, o adevărată clinică pentru oamenii din Cristeşti, încă o împărăţie a uliţelor şi a caselor de chirpici. După 1990, clădirile au fost preluate de Primăria Cristeşti, iar vechiul dispensar a fost lăsat de izbelişte.

Cu mari sacrificii, cu bani împrumutaţi şi economii, Rodica Cărpuşor a reuşit să-l întreţină şi să-l transforme în cabinet de medic de familie. În 1992 şi sora acesteia, Gabriela Grigoraş, a terminat Medicina şi a venit tot la Cristeşti pentru a-şi ajuta sora, scrie adevarul.ro. “Ideea de a fi colega surorii mele m-a atras şi m-a determinat. Ea a fost un model pentru mine şi am fost mereu nedespărţite, aşa că fără regrete am venit aici. Împreună am muncit şi am încercat să facem tot ce ne-a stat în putinţă pentru a ne respecta misiunea”, spune Gabriela Grigoraş. Au pus mână de la mână şi au reuşit să doteze vechiul dispensar, amplasat într-o clădire veche de aproape 100 de ani. Acum este ca o miniclinică, cu patru săli, inclusiv cabinete şi camere de consultaţie, dar şi spaţii de depozitare. Cabinetele au fost dotate cu aparatură, inclusiv de urgenţă. Personalul a fost completat cu trei asistente, două asistente medicale comunitare, dar şi cu două mediatoare plus o farmacistă. ”Doar în echipă putem să avem rezultate deosebite, mai ales că aici avem de-a face nu doar cu cazuri medicale, ci şi cu cele din sfera socialului”, spune Gabriela Grigoraş.Programul clinicii celor două surori este non-stop, un caz aproape unicat. Numărul pacienţilor este mare, iar intervenţiile se fac indiferent de anotimp sau parte a zilei. Tocmai pentru a asigura serviciile medicale non-stop Rodica Cărpuşor, cea mai în vârstă dintre surori, s-a mutat la o casă de lângă dispensar. De multe ori se trezeşte la miezul nopţii pentru a salva viaţa pacienţilor. “De multe ori veneam în pijama. Am avut stop cardio-respirator, am avut probleme serioase de rezolvat. Inclusiv naşteri, oameni tăiaţi sau cu abdomen acut. Poarta mea este deschisă oricui, la orice oră. Eu am depus jurământ să ajut oamenii, aşa că asta fac”, spune Rodica Cărpuşor. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net