Suspendarea plății creditelor timp de 9 luni. Până când se poate depune cererea către bancă și în ce condiții

Ultima actualizare:

    Doar românii care dovedesc că pandemia le-a afectat veniturile pot cere suspendarea creditelor bancare
Doar românii care dovedesc că pandemia le-a afectat veniturile pot cere suspendarea creditelor bancare

Ministerul de Finanțe propune suspendarea plății creditelor între o lună și nouă luni. Click! îți spune până când se poate depune cererea către bancă și în ce condiții.

Ministerul Finanțelor a decis că persoanele fizice sau juridice care au contractat împrumuturi pentru rate de capital, dobânzi și comisioane, pot solicita suspendarea plății ratelor.

Pot fi suspendate doar creditele fără restanță

De această facilitate beneficiază debitorii care au un contract de creditare în derulare, pentru care banca nu a declarat scadența anticipată, anterior intrării în vigoare a actului normativ.

Sunt incluse doar creditele fără restanțe la data solicitării suspendării obligației de plată.

Proiectul de act normativ elaborat de Ministerul Finanțelor modifică, completeazã și actualizează HG nr. 270/2020 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG nr. 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori, cu modificările și completările ulterioare, ca urmare a aprobării OUG nr. 227/2020.

Cine și în ce condiții poate cere suspendarea plății creditului

  • Debitorii pot cere suspendarea plății ratelor de capital, dobânzilor și comisioanelor pentru o perioadã cuprinsă între minimum 1 lună și maximum 9 luni. Suspendarea  poate fi solicitată atât pentru creditele pentru care a fost deja obținută suspendarea obligațiilor de plată, cât și pentru creditele pentru care nu s-a solicitat anterior accesarea facilității de suspendare;
  • Perioada maximă de 9 luni include și perioada suspendării efective a obligațiilor de plată în baza prevederilor Ordonanței de urgențã a Guvernului nr. 37/2020 și/sau perioadele de suspendare acordate în cadrul amânărilor la plată non-legislative, iar îndatoratul are posibilitatea de a obține o singură dată suspendarea ratelor;
  • Solicitările pot fi transmise către bănci până la 15 martie inclusiv, care pot emite decizia până cel târziu pe 30 martie;
  • Beneficiază de aceste facilități debitorii care au încheiat un contract pentru obținerea unui credit acordat pânã la data de 30 martie 2020, inclusiv, care nu a ajuns încă la scadență și pentru care creditorul nu a declarat scadență anticipatã, la data de 31 decembrie 2020, inclusiv;
  • De asemenea, debitorii trebuie să declare pe propria răspundere scăderea veniturilor sau încasărilor cu minim 25% din ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată, prin raportare la perioada similarã din anii 2019/2020. În felul acesta, va demonstra că se află în imposibilitatea achitării creditului. Aceștia nu trebui să se afle în insolvențã la data solicitării rambursării creditului.
  • În cazul contractelor ipotecare, persoanele fizice trebuie să declare pe propria răspundere că le-au fost afectate veniturile proprii și/sau veniturile familiei de situația gravă generată de pandemia SARS-COV-2 și se află în imposibilitatea de a onora obligațiile de plată. Sunt luate în calcul intrarea în șomaj tehnic, a concedierii, a reducerii salariului, a plasării acestuia în carantină instituționalizată etc.

”Implementarea acestei facilități va avea ca efect protejarea persoanelor fizice ale căror venituri au fost afectate în această perioadă și menținerea în activitate a companiilor, implicit și a locurilor de muncă asigurate de acestea pe perioada în care se manifestă efectele rãspândirii SARS-CoV-2. Facilitățile prezentate reprezintă un sprijin real pentru persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale și a altor categorii de entități ale căror venituri au fost afectate. De asemenea, vor fi menținute lichiditățile necesare desfășurării activității economice de către întreprinderi pe perioada afectată de restricțiile din pandemie”, au transmis reprezentanții Ministerului de Finanțe.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
image
actualitate.net
image
actualitate.net