Românii sărbătoresc, duminică (27 martie), Paștele catolic. Sute de mii de credincioși catolici și protestanți din întreaga țară au participat, în noaptea de sâmbătă (26 martie) spre duminică (27 martie) la slujba de Înviere.


În Cluj-Napoca, slujba de sfințire a focului a avut loc în fața Bisericii „Sf. Mihail” din centrul municpiului, potrivit mediafax.ro. Credincioșii au asistat la aprinderea focului de către preoți, foc de la care s-a împărțit lumina. Ulterior, cei prezenți au intrat în biserică, unde preotul paroh Kovacs Sandor a oficiat slujba de Înviere.

Creștinii din Timișoara au celebrat Paștele catolic în Domul Sfântul Gheorghe, unde au asistat la același ritual de sfințire a focului de către preoți. După intrarea în biserică, s-a intonate Praeconium-ul Pascal (Imnul bucuriei pascale, n.r.), iar apoi Liturghia Cuvântului, format din mai multe lecturi și Psalmi din Vechiul și Noul Testament, rostite în română, latină și germană. Cel care a oficiat slujbele a fost Excelența Sa Martin Roos, episcope de Timișoara.

În Arad, Paștele catolic a fost celebrat la Bazilica Papală Maria Radna, cel mai mare loc de pelerinaj catolic din vestul țării. Aici, credincioșii au refăcut Calea Crucii pe dealul din spatele mănăstirii. Tradiția datează din anul 1880, traseul rămânând același de-a lungul anilor. Slujbele pascale au început încă de joi, fiind officiate în română, maghiară și germană. Slujba de sâmbătă seară (26 martie) a fost oficiată și o slujbă special în limba latină.

 
 
Loading...