Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că a ajuns la o înţelegere cu Victor Ponta pentru ca ALDE şi PRO Româna să încheie o alianţă politică. ”Vom fi a treia forţă politică parlamentară, după PSD şi PNL”, a scris Tăriceanu pe Facebook.


UPDATE 13.30 Prima reacţie din interiorul ALDE la anunţul că formaţiunea va intra într-o alianţă politică cu Pro România a venit de la senatorul Teodor Meleşcanu, care spune că va trebui stabilit, mai întâi, în ce va consta alianţa, însă sugerează că ALDE ar trebui să iasă din coaliţia de guvernare şi să intre în opoziţie.

„Nu putem să fim cu un picior în coaliţia de guvernare şi cu un picior în minoritatea şi, în să spunem, opoziţia la nivel parlamentar. Lucrurile trebuie să fie tranşate”, a spus Meleşcanu la Digi24.

UPDATE 13.15 Victor Ponta a reacționat imediat la anunțul făcut de Tăriceanu și a impus condiția ca ALDE să iasă de la guvernare. După mesajul fostului premier, Călin Popescu Tăriceanu a înlocuit expresia „am hotărât o viitoare colaborare” cu „am discutat o viitoare colaborare”.

„Discuţii fructuoase în această dimineaţă cu liderul Pro România, Victor Ponta: am discutat o viitoare colaborare sub forma unei Alianţe politice! ALDE şi Pro România vor avea grupuri parlamentare comune şi astfel vom fi a treia forţă politică parlamentară, după PSD şi PNL”, a scris Tăriceanu pe Facebook. 

Călin Popescu Tăriceanu precizează că în perioada imediat următoare grupurile de lucru ale celor două partide se vor întâlni pentru a stabili proiectul politic al Alianţei şi protocolul de colaborare.

tariceanu-ponta.jpg

tariceanu la negocieri cu ponta
Liderii ALDE și liderii Pro România s-au întâlnit pentru discuții într-un cadru informal
foto: Facebook

 

ALDE, relații tensionate cu PSD

Anunțul lui Tăriceanu vine în contextul unei relații tensionate cu PSD, lideri ai ALDE invocând chiar posibilitatea ieșirii de la guvernare, mutare însă neformalizată până în acest moment.
Călin Popescu Tăriceanu declara, la finalul lui iulie, că a avut discuţii cu Victor Ponta şi este pentru intrarea Pro România la guvernare, arătând că astfel s-ar consolida această majoritate din zona de centru stânga.
Tot atunci, liderul ALDE comenta că unii social-democrați își fac niște socoteli greșite fiindcă mizează pe faptul că ar fi atât de importantă șefia Senatului pentru el și ALDE, încât partidul pe care îl conduce nu va ieși de la guvernare. Acesta a spus că „guvernarea nu e o profesie pentru ALDE”.
„I-am spus doamnei Dăncilă că o campanie electorală în care vor fi doi candidați din partea celor două partide ale coaliției va aduce alimentarea invariabilă a unor tensiuni la nivel local. Sunt foarte mulți președinți care nu sunt mulțumiți la noi cu colaborarea în coaliție. Nu i-a deranjat faptul că a pus PSD candidat propriu, ci proasta colaborare la nivel local i-a îndemnat pe unii dintre ei să spună – nu mai trebuie să stăm în continuare în coaliție, trebuie să mergem în opoziție”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, conform Hotnews.

Citește și:

Călin Popescu Tăriceanu și Dan Barna și-au anunțat candidatura. Vor la Cotroceni

Ce averi au politicienii. Tăriceanu deține șase apartamente, rudele i-au donat lui Dragnea un BMW X5

 
 
Loading...