Vești bune pentru românii care vor să plece în vacanță peste hotare vara aceasta. Secretarul de stat Raed Arafat a explicat ce condiție trebuie să îndeplinească țările pentru care nu va mai fi nevoie de izolare la domiciliu, la întoarcerea în România. Există deja o listă, iar Grecia și Bulgaria se află acolo, alături de alte câteva țări.


Raed Arafat a declarat că este posibil ca, pe baza unor analize făcute de INSP, persoanele care revin din unele ţări cu rată foarte scăzută de îmbolnăviri cu COVID-19 ar putea să nu fie supuse măsurii de autoizolare la domiciliu timp de 14 zile de la intrarea în ţară.

"E un parametru la care ne uităm, o să înceapă cu spaţiul european, Uniunea Europeană plus Norvegia, Elveţia, Lichtenstein. Care este modalitatea: cine este la cinci cazuri noi la un milion de locuitori în ultimele 14 zile, media, atunci poate să intre în anularea măsurii de relaxare şi acest lucru se va evalua periodic”, a afirmat Raed Arafat, marţi seară, la Antena 3, conform News.ro

Citește și:

Turiștii români își caută vacanțe în destinații cu temperaturi de peste 25 de grade Celsius, în contextul epidemiei de coronavirus

Raed Arafat: evaluarea va fi făcută periodic, pentru a se asigura respectarea condițiilor

El a arătat că se va face periodic o evaluare în acest sens, pe baza unor date primite de la Centrul European de Control al Bolilor. INSP va face analiza, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va aproba şi va anunţa oficial ţările la revenirea din care nu mai este nevoie de izolare. 

Arafat a precizat că măsura va fi valabilă doar pentru cei care vin din astfel de ţări sau care le-au tranzitat, dar au stat acolo în ultimele 14 zile.

Citește și:

Superofertă! Guvernul cipriot îți plătește vacanța dacă te infectezi cu noul coronavirus în Cipru

Grecia și Bulgaria se află pe listă, Germania este ”la limită”

Oficialul MAI a menţionat că pe lista acestor state se numără, în prezent, Grecia şi Bulgaria, dar şi alte state şi că este posibil ca Germania să intre pe listă, fiind "la limită".

"E o listă mai mare de ţări. Nu este una, două, trei ţări, sunt mai multe”, a spus Arafat. 

În ceea ce priveşte reluarea legăturilor aeriene, acesta a menţionat că se va ţine cont de aceeaşi regulă. "Dacă se vor deschide curse aeriene, vor fi tot la nivelul ţărilor care sunt sub 5 la un milion în ultimele 14 zile”, a mai afirmat Raed Arafat.

 
 
Loading...