«Tăticul cutremurelor» stă la etajul 3, într-un bloc vechi de 50 de ani

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Omul care ştie totul despre cutremure nu stă în vreun buncăr, aşa cum probabil se aşteaptă mulţi, ci într-un apartament de bloc, la etajul trei, în cartierul bucureştean Drumul Taberei. Nici fostul director al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, nici soţia sa, “Doamna Richter”, nu se tem de seisme. Se bazează pe experienţa de o viaţă a cercetătorului, dar şi pe clădirea veche de peste 50 de ani în care locuiesc.

"Adevărul" a fost acasă la cunoscutul profesor  Gheorghe Mărmureanu, cel care ne dă explicaţii imediat după ce se produce un cutremur care ne bagă în sperieţi.

Aşa am cunoscut-o şi pe domna Mărmureanu, pe care soţul o alintă "Doamna Richter". Aceasta ne-a povestit că nu este îngrijorată atunci când se produce un seism pentru că soţul ei ştie totul despre mişcările pământului.

Am fost invitaţi într-un apartament cu patru camere, aşa cum sunt cu miile în Capitală. Ne-au atras atenţia ordinea desăvârşită, pereţii încărcaţi cu tablouri şi biroul încărcat de cărţi scrise sau citite de profesorul Mărmureanu.

Aristiţa Mărmureanu, în faţa blocului din Drumul Taberei

simeon stalpnicul png

"Nu sunt o persoană care intră în panică. Aşa sunt eu, mă mobilizez în situaţii critice. Un cutremur nu înseamnă mare lucru pentru mine. La cutremurul din '77 eram cu fetiţa mea acasă. Nu am ieşit repede pentru că nu este bine să te arunci pe scări în timpul unui cutremur. Faci «nani» dacă ieşi. La noi, scările nu sunt proiectate antiseism", ne-a spus Aristiţa Mărmureanu.

Soţii Mărmureanu sunt împreună din 1964

simeon stalpnicul png

Cu toate acestea, s-ar muta şi mâine într-o casă, dar pentru o curte mare, cu pomi şi multă verdeaţă.

simeon stalpnicul png

Femeia îi este alături profesorului Mărmureanu din 1964. Atunci s-au căsătorit, la doi ani după ce s-au cunoscut la Rădăuţi, unde Mărmureanu făcea practică.

"Am dansat, am vorbit la o reuniune, iar el s-a ţinut de capul meu", şi-a adus aminte cu plăcere Aristiţa. Doamna Mărmureanu şi-a susţinut mereu soţul şi l-a însoţit peste tot în lume.

"A muncit mult de mic, iar din clasa a V-a a stat la internat. Liceul l-a făcut la Bacău şi mergea şi 50 de kilometri pe jos ca să ajungă acasă, în vacanţă. Este un om înţelept, calm, echilibrat. A avut posibilitatea să muncească în străinătate. Acum câţiva ani, japonezii i-au oferit un salariu de 25.000 de dolari. Am stat de vorbă şi a refuzat. Ne place aici, nici nu se pune problema să ne mutăm în altă ţară", ne-a povestit Aristiţa Mărmureanu.

Profesorul Mărmureanu nu are linişte nici acum, la pensie. Pasiunea pentru acest domeniu îl ţine activ şi colaborează în continuare cu INFP. Mai mult, acum pregăteşte încă o carte. "Voi munci până în ultima clipă. Acum scriu o altă carte, iar soţia este cel mai mare critic al meu", ne-a spus, de la biroul încărcat cu hârtii şi cărţi, profesorul Mărmureanu.

Cei mai liniştiţi bucureşteni locuiesc în blocul în care stă familia Mărmureanu.  "Dormim fără nici o grijă. Domnul Mărmureanu este la etajul trei. A stat la parter înainte, însă s-a mutat pentru că fiul lor avea o alergie şi acolo era umezeală. Dacă dânsul stă acolo şi mai este şi anunţat prin telefon de vreun cutremur, noi nu avem de ce să ne mai facem probleme. Ştie el ce ştie şi suntem atenţi la el", ne-a spus zâmbind una dintre vecinele profesorului Mărmureanu.

simeon stalpnicul png

Soţia lui Gheorghe Mărmureanu, fostă profesoară de Română, îşi împarte timpul între treburile casei şi nepoata sa, în vârstă de 7 ani, fiica fiului ei, care va avea în curând încă o fetiţă. Numele de domnişoară al soţiei profesorului Gheorghe Mărmureanu este Richter, ca celebra scară care măsoară magnitudinea cutremurelor, însă doar soţul o mai alintă aşa.

simeon stalpnicul png

"Nu mă ştie nimeni de doamna Richter, aşa o chema pe mama. Soţul este cunoscut, nu eu. Pe el îl opreşte lumea pe stradă ca să-l întrebe de cutremure. Are răbdare şi vorbeşte cu ei, însă nu vrea să panicheze pe nimeni", ne-a mai dezvăluit soţia cercetătorului. Femeia este mândră de fiica ei, care lucrează la Institutul Cultural Roman, dar şi de fiul său, care i-a călcat pe urme tatălui.

Alexandru Mărmureanu munceşte de aproape 10 ani la Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), unde a lucrat la sistemul de avertizare în caz de cutremur.

Are 73 de ani şi este de profesie inginer diplomat în inginerie civilă, absolvent al Universităţii Politehnice din Iaşi, în 1963. Şi-a completat studiile la Facultatea de Fizică a Universităţii din Iaşi, apoi a devenit doctor în ştiinţe.

Este expert în inginerie seismică. Are contribuţii majore în evaluarea riscului seismic, în implementarea unui sistem de avertizare pentru zona Vrancea şi între Bulgaria şi România. A fost directorul Insitutului Naţional pentru Fizica Pământului timp de 11 ani, iar acum este membru în Consiliul de Administraţie al INFP şi director de proiecte europene.

EXCLUSIV O clarvăzătoare anunţă marele cutremur

Americanii avertizează: România va fi zguduită de un cutremur de peste 6,5 în 2013!

Uite ce să faci dacă e cutremur!

Un seism devastator se va putea produce în Vrancea după anul 2040

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net