Telefoanele care nu transmit mesajele „RO-ALERT”, scoase de pe piață

Ultima actualizare:

    Sistemul „RO-ALERT” trebuie să funcționeze pe toate telefoanele mobile
Sistemul „RO-ALERT” trebuie să funcționeze pe toate telefoanele mobile

Măsură fără precedent! Guvernul a adoptat ieri o Ordonanță de Urgență prin care s-a stabilit că toate telefoanele mobile trebuie să transmită mesajele de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”. Astfel că de la anul, aparatele care nu au activată posibilitatea recepționării lor nu vor mai putea fi vândute.

Fenomene meteo extreme (furtună puternică), inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile sunt transmise prin sistemul „RO-ALERT”.

Acesta a fost implementat la nivel național de către Ministerul de Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale și companiilor de telefonie mobile, indiferent de rețea.

Doar că nu toată lumea primește mesajele, care au tot fost trimise de autorități în caz de indundații, furtuni, incendii.

Tocmai de aceea, Guvernul a stabilit, ieri, prin OUG că: ”în termen de un an de la intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență privind operarea Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”, pe teritoriul României nu vor mai putea fi comercializate telefoane mobile, care nu au activată posibilitatea recepționării mesajelor în toate rețelele publice mobile de comunicații electronice”.

Mesajele „RO-ALERT” sunt gratuite

Mesajele transmise sunt de interes public, gratuite și conțin recomandări pentru adoptarea unor măsuri de autoprotecție de către persoanele aflate în zona vizată de manifestarea unei situații de urgență, în funcție de natura acesteia, fiind prioritare față de traficul de voce și date al utilizatorilor.

Raza de acoperire poate fi întreg teritoriul țării sau zonal, în funcție de aria teritorială aflată sub incidența acestor avertizări.

Furnizorii rețelelor publice mobile de comunicații electronice au obligația de a asigura distribuirea mesajelor, în toate tehnologiile mobile de acces disponibile, indiferent de formă și conținut, fără a modifica/altera conținutul acestora.

Nu se vor percepe tarife sau alte sume de bani, indiferent de titlu, pentru transmiterea mesajelor RO-ALERT.

Numerele de telefon nu se află într-o bază de date

Important de menționat este faptul că primirea mesajelor prin RO-ALERT nu presupune introducerea numerelor de telefon într-o bază de date.

Sistemul de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT” a fost implementat la nivelul României prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 72/2017, care însă nu a stabilit și condițiile de operare.

Până în prezent, Sistemul a funcționat în baza unui protocol încheiat între Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații și patru furnizori de  rețele publice mobile de comunicații electronice din România.

image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net