Cine este interesat de șomajul tehnic poate afla informații, începând de astăzi, 23 martie, de la numărul unic de telefon. Acesta a fost pus la dispoziție de reprezentanții Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Iată cum și unde depui actele!


Cei de la ANOFM au organizat un call-center intern și au stabilit un număr unic de apel la care cetățenii pot suna pentru a obține informații suplimentare cu privire la modalitățile de acordare a șomajului tehnic.

Angajatorii sau salariații pot apela: 021/4444-000, număr cu tarif normal.

„Am decis ca opt angajați ai ANOFM să lucreze în același timp în sistem call-center, pentru a clarifica românii acolo unde există nelămuriri cu privire la șomajul tehnic. În cazurile în care apelanții au nevoie să intre în legătură cu agențiile teritoriale de care aparțin, operatorii din call-center îi vor direcționa. În perioadele de criză, este vitală rapiditatea adoptării deciziilor, dar și modul în care ne organizăm pentru implementarea acestora. Prin urmare, am luat din timp măsurile necesare pentru a răspunde cu promptitudine tuturor solicitărilor, conștienți fiind că de munca noastră depinde viitorul angajaților și al companiilor din țara noastră.”, a declarat președintele ANOFM, Victor Picu.

Unde se depun documentele pentru șomajul tehnic

Documentele necesare acordării șomajului tehnic pot fi depuse la Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, precum și a municipiului București, prin poșta electronică, la adresa de email dedicată fiecărui județ, care are ca ID numele județului (ex: brasov@anofm.gov.ro). În cazul județelor a căror denumire este formată din două cuvinte, acestea vor fi despărțite prin cratimă (ex: Caras-Severin@anofm.gov.ro).

Cât reprezintă și cine plătește indemnizația pentru șomajul tehnic

- Angajatorii, care sunt direct afectați de măsurile impuse, odată cu declanșarea stării de urgență, vor putea beneficia, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de plata indemnizațiilor.

Acestea reprezintă 75% din salariile brute acordate pe baza Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2020. Important de reținut este că se acordă doar pentru cel mult 75% dintre angajații care au contracte active la data intrării in vigoare a OUG.

- Cei afectați indirect, dar ale căror încasări au scăzut cu cel puțin 25% față de primele două luni ale anului și care nu au capacitatea financiară pentru a plăti toți salariații, vor putea beneficia de măsurile prevăzute de OUG 30/2020.

Vorbim, mai exact, despre plata șomajului tehnic din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pentru cel mult 75% dintre angajați care au contracte active la data intrării în vigoare a OUG.

 

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/somajul-tehnic-6-lucruri-pe-care-trebuie-sa-le-stii-daca-patronul-te-trimite-acasa-ce

https://www.click.ro/news/national/coronavirusul-ar-putea-sa-ne-bage-somaj-tehnic-ce-inseamna-si-cum-ne-afecteaza

https://www.click.ro/news/national/ce-se-intampla-cu-nuntile-programate-ale-romanilor-anuntul-disperat-al-floristilor

https://www.click.ro/news/national/transportatorii-atrag-atentia-peste-2000-de-soferi-de-camioane-intra-zilnic-izolare

 

Loading...