ÎPS Teodosie a reuşit să transforme într-un mare scandal sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul şi patronul spiritual al românilor. Arhiepiscopul Tomisului cheamă lumea, în 30 noiembrie, la peştera unde a vieţuit apostolul, pentru a marca praznicul Întâiului Ucenic al lui Iisus Hristos.


Pentru a contracara venirea pelerinilor la Mănăstirea “Peştera Sfântului Andrei”, Ministerul Afacerilor Interne a creat un întreg dispozitiv de ordine, cu peste 130 poliţişti şi jandarmi, pentru a supraveghea traficul de la intrarea în comuna constănţeană Ion Corvin.

Dobrogea este locul unde teologii spun că Sfântul Andrei, Întâiul Apostol al lui Iisus Hristos, a poposit în misiunea sa de evanghelizare, în jurul anului 60.

Peştera e situată într-o zonă împădurită de pe Dealul Urluiului, la 4 km de Ion Corvin şi la 80 km de Constanţa. Pe ÎPS Teodosie nu l-a descurajat interzicerea pelerinajelor de la Cuvioasa Parascheva (Iaşi) şi de la Sfântul Dimitrie (Bucureşti), unde n-au avut drept de reculegere decât cei cu buletin din zona respectivă.

Ierarhul a cerut în instanţă, în două rânduri, ridicarea acestei restricţii, dar Tribunalul Constanţa a respins ambele solicitări. Şi cu toate că judeţul Constanţa are o rată mare de infectare cu SARS-CoV-2 şi 15 localităţi se află în carantină, Arhiepiscopul Tomisului a insistat să cheme credincioşii la slujba ce se va ţine în 30 noiembrie la mănăstirea din sud-vestul Dobrogei. 

Înal­tul ierarh a lansat sâmbătă invitaţia de a celebra evenimentul. „Arhiepiscopia Tomisului şi Înaltpreasfinţitul Teodosie, personal, invită autorităţile de Stat centrale şi locale (Preşedinte, Premier, membri ai Guvernului, parlamentari, Prefect, Preşedinte al Consiliului Judeţean, primari, consilieri judeţeni şi locali) să ia parte la sărbătoarea naţională religioasă a tuturor românilor, Sfântul Apostol Andrei“.

Primul oficial care a refuzat invitaţia Arhiepiscopului Teodosie e Silviu Coşa, prefectul judeţului Constanţa, scrie adevarul.ro. 

Click! spune
ÎPS Teodosie va oficia luni, 30 noiembrie, de la ora 8.45, Sfânta Liturghie, la Mănăstirea „Peştera Sfântului Andrei“. Ierarhul dăduse iniţial o dispoziţie prin care delegase în interes profesional toţi preoţii din eparhie să i se alăture. Arhiepiscopul şi-a dat seama că încalcă un drept al credincioşilor de a se împărtăşi la biserici, astfel că s-a răzgândit. „S-a înţeles eronat că la parohii nu se va mai oficia Sfânta Liturghie”, a anunţat Teodosie.

 
 
Loading...