Teroriștii ISIS fabrică bombe inclusiv cu componente românești

Ultima actualizare:

    Rețeaua teroristă ISIS deține teritorii vaste din Siria și Irak
Rețeaua teroristă ISIS deține teritorii vaste din Siria și Irak

Un studiu al Institutului pentru Studierea Armamentului Utilizat pe Timp de Conflict (CAR) arată că firme din 20 de ţări, printre care şi România, sunt implicate în furnizarea de componente folosite de reţeaua teroristă Stat Islamic în fabricarea de bombe.

Realizat, la solicitarea Uniunii Europene, studiul precizează că 51 de firme din state precum România, Austria, Turcia, Brazilia, Rusia, Statele Unite, au produs, au vândut sau au livrat peste 700 de componente utilizate de organizaţia teroristă Stat Islamic (ISIS) în fabricarea de dispozitive explozibile improvizate, scrie Mediafax.

Aceste dispozitive sunt produse în momentul de faţă la o „scală cvasi-industrială” de reţeaua teroristă, care utilizează echipamente foarte uşor de procurat, precum fertilizatori chimici şi telefoane mobile, arată studiul realizat pe o perioadă de 20 de luni.

În total, s-a descoperit că 13 firme din Turcia sunt implicate în furnizarea de astfel de echipamente, fiind ţara cu cele mai multe companii implicate, la nivel global, dintre statele luate în considerare în studiul respectiv. Locul următor este ocupat de India, de unde şapte firme ar fi furnizat astfel de componente organizaţiei teroriste.

„Aceste descoperiri confirmă îngrijorările la nivel mondial că forţele ISIS din Irak şi Siria se autosusţin - achiziţionând arme şi bunuri strategice, precum componente pentru fabricarea dispozitivelor explozibile improvizate, cu uşurinţă”, a subliniat James Bevan, directorul executiv al CAR.

Studiul mai arată că militanţii ISIS pot achiziţiona astfel de componente în mai puţin de o lună, ceea ce demonstrează o lipsă de monitorizare a fluxului echipamentelor din partea firmelor producătoare sau livratoare.

Institutul a precizat că a încercat să contacteze companiile aflate la originea componentelor, dar acestea nu au răspuns solicitărilor sau au declarat că nu sunt responsabile de ceea ce s-a întâmplat cu respectivele echipamente după ce nu au mai fost în custodia lor.

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net