Testele Covid dau peste cap vacanțele românilor

Ultima actualizare:

    Prețul unui test variază între 300 și 400 de leiFoto: Inquam Photos
Prețul unui test variază între 300 și 400 de leiFoto: Inquam Photos

Început de vacanță cu emoții, stres și alergătură pentru sute de români care vor să călătorească în țări precum Grecia, Austria sau Ungaria. Trebuie să prezinte la graniță teste negative la Covid-19, făcute cu cel mult 72 de ore înainte. Îndeplinirea acestei măsuri este o misiune aproape imposibilă. Centrele de testare din toată țara sunt luate cu asalt în această perioadă, iar lista de așteptare se întinde pe câteva săptămâni.

Rezultatul testul poate depăși 72 de ore 

Credeam că măcar vacanța peste hotare va fi una liniștită, în această vară, dar iată că înmulțirea numărului de cazuri de coronavirus din țara noastră ne dă peste cap și planurile de călătorie. La cele mai multe centre de testare din București pot fi făcute programări abia de luna viitoare. La Sanador, primele locuri disponibile sunt după 28 august, iar la Medlife după 13 august. „Trebuie luat în calcul că rezultatele se eliberează în trei zile lucrătoare, neluând în calcul ziua recoltării. Nimeni cu garantează că veți primi rezultatul testului în 72 de ore de la recoltare, mai ales că au fost și întârzieri”, ne spune operatoarea unui centru de testare din București. Reprezentanții OK Medical, care au un centru de testare „drive-in” la Băneasa, recunosc că termenul de 72 de ore poate fi depășit: „Încercăm să le explicăm oamenilor care vin să-și facă testul pentru vacanță că sunt pacienți care vin cu alte probleme, au simtomatologie, trebuie să se opereze, e chestiune de viață și de moarte, normal că îi pun pe ei prioritari, cu tot respectul”, a declarat Mihai Lala pentru PRO TV.  

Centrele de testare din toată țara sunt supraaglomerate

Nici în țară lucrurile nu stau mai bine. „Lista de așteptare la Direcția de Sănătate Publică Arad se întinde până undeva la mijlocul lunii august pentru că suntem foarte solicitați de testarea contra cost. Dar noi trebuie să prioritizăm programul național de testare, avem obligația să testăm întâi ce vine de la ambulanță, pacienții oncologici”, spune directorul DSP, Horia Timiș. Potrivit adevarul.ro, la clinica Medlife din Constanța, primul loc disponibil pentru un test este abia în luna octombrie, iar la clinicile Regina Maria din Craiova prima programare este disponibilă la 5 august.  

Unii turiști cer schimbarea datei de vacanță

Agențiile de turism au fost și ele asatate de cereri pentru schimbarea datei de vacanță. Unele se pot onora, altele nu. „La cazare, să zicem că putem găsi o soluție să se amâne rezervarea, dar la biletele de avion nu, acele locuri au fost deja plătite”, a spus pentru PRO TV Cosmina Vladu, proprietara unei agenții de turism. „Noi avem un parteneriat cu o clinică privată să le facă turiștilor noștri teste cu prioritate, iar rezultatele vin în 48 de ore. Avem și tarif preferențial”, a declarat Denisa Oprea, director de marketing al unei agenții de turism din București.  

Și sejururile altor europeni sunt amenințate de pandemie 

Multe state cer românilor la graniță prezentarea unor teste negative la Covid-19
Multe state cer românilor la graniță prezentarea unor teste negative la Covid-19

Nu doar în România s-au înmulțit cazurile de coronavirus, ci și în Bulgaria, Serbia, Muntenegru, Germania, Belgia sau în Luxemburg. Biroul pentru Europa al OMS a îndemnat la vigilență și la ridicarea cu atenție a restricțiilor. În aceste condiții, și vacanțele altor europeni sunt sub semnul incertitudinii. Călătorii care se întorc în Finlanda din Austria, Slovenia sau Elveția sunt de acum obligați să se autoizoleze 14 zile. Britania cere și ea călătorilor care vin din Spania să intre în carantină pentru două săptămâni. Conform adevarul.ro, în încercarea de a salva turismul, guvernul spaniol negociază intens cu cel britanic pentru ca insulele Baleare și Canare să fie excluse de pe lista destinațiilor vizate de carantină. Și ministrul german al sănătății le-a cerut conaționalilor săi să aibă mare grijă dacă merg în Mallorca, insulă care ar putea deveni focar de Covid. Belgia a luat de sâmbătă măsuri suplimentare de protecție, printre care purtarea obligatorie a măștii în locurile aglomerate, precum piețe, străzi comerciale sau hoteluri.  

image
image
image
image
image
image
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net