Testele rapide pentru COVID-19, greu de găsit în farmacii, în plin val 4. Ce alternative mai ai ca să vezi dacă ești infectat

Ultima actualizare:

    Testele antigen nu se mai găsesc în farmaciiFOTO: Unsplash.com
Testele antigen nu se mai găsesc în farmaciiFOTO: Unsplash.com

Deși suntem în plin val 4 al pandemiei de COVID-19 testele rapide sunt greu de găsit în farmaciile din țara noastră. Iar farmaciștii nu știu când vor fi refăcute stocurile. Cele mai multe au fost achiziționate în ultimele săptămâni. Testele rapide se pot face în continuare în clinici și în farmaciile aprobate de Ministerul Sănătății.

Românii au golit, cel mai probabil, farmaciile de teste dintr-un motiv simplu: în farmacii, prețul unui test rapid pornește de la 20-30 de lei, în timp ce într-o clinică (unde testul este și prelucrat de personal medical) prețul începe de la 60-70 de lei și se poate apropia de 200 de lei, scrie Hotnews.ro.

Testele făcute acasă nu te scutesc de restricții

Teste rapide se mai gasesc doar în farmacii cu nume mai puțin cunoscut, nu și în marile lanțuri. Acestea sunt utile doar dacă ai simptome sau ai intrat în contact cu o persoană infectată. Însă, atenție, un test negativ nu te scutește de restricții.

Mai mult, testele rapide cumpărate din farmacie, pe care fiecare și le prelucrează acasă pe cont propriu, conform instrucțiunilor din pachet, nu sunt valabile pentru eliberarea certificatului verde COVID-19 și pentru exceptarea de la unele restricții. Pentru eliberarea certificatului COVID-19 sunt valabile doar testele (rapide sau PCR) prelucrate de personal medical într-o clinică medicală.

Astfel, se poate concluziona că cei care au cumpărat teste din farmacii le-au luat strict pentru că aveau probabil simptome sau intraseră în contact cu o persoană infectată, fie ca să le aibă în casă, pentru orice eventualitate.

Teste gratuite puse la dispoziție de Ministerul Sănătății în 106 farmacii din țară

Ministerul Sănătății a pus la dispoziție, gratuit, teste antigen în 106 farmacii din țară, dintre care 12 sunt în București.

Testele rapide antigen sunt puse la dispoziția farmaciilor, gratuit, prin Direcțiile de Sănătate Publică, însă farmaciile pot percepe o taxă pentru prelucrarea testului, nu și prețul testului în sine, a explicat secretarul de stat Andrei Baciu.

Este important de precizat și că aceste teste gratuite sunt puse la dispoziția farmaciilor în limita stocului disponibil.

Lista județelor cu farmacii care pot face teste antigen

Județele cu cele mai multe farmacii unde se fac teste antigen rapide gratuite:

Prahova (19 locații)

Cluj (13 locații)

București (12 locații)

Constanța (10 locații)

Iași (10 locații)

În cazul în care nu ești vaccinat, după testare farmacia va trimite datele în sistemul CoronaForms și în acest fel îți poți descărca certificatul digital din platforma certificate-covid.gov.ro. Documentul, în urma testării rapide, are o valabilitate de 48 de ore.

Citește și:Cum se pot testa gratuit de Covid-19 locuitorii sectorului 6

O profesoară din Iași a dat 50.000 de lei pe teste COVID-19

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
sistemul antiaerian rus S-300 FOTO Rush Hour Daily
image
image
image
image
image
image
1 Seminte legume Gradina cu rosii jpg
Arme iraniene confiscate de SUA FOTO Departamentul Apărării webp
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Oppenheimer si actorul jpg
bani  foto   Shutterstock jpg
ana Blandiana 1990 jpg
index webp
1 minestrone jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net