Tibi Ușeriu a terminat cursa Yukon Arctic Ultra! «Drumul părea la un moment dat fără capăt»

Ultima actualizare:
Fabian Imfeld a câștigat Montane Yukom Arctic Ultra
Fabian Imfeld a câștigat Montane Yukom Arctic Ultra

Șapte zile și nopți a durat cea mai dură cursă de ultramaraton din lume, Montane Yukon Arctic Ultra. 21 de temerari au luat startul, însă numai doi au reușit să ducă la bun sfârșit cele 300 de mile parcurse în condiții extreme. Elvețianul Fabian Imfeld a trecut primul linia de sosire, însă Tibi Ușeriu l-a urmat după câteva ore.

La 15:30, ora României, organizatorii Yukon Arctic Ultra au anunțat: ”Fabian Imfeld a ajuns la linia de sosire la 05:15 în această dimineață (ora Canadei -n.r.) și a câștigat cursa Montane Yukon Arctic Ultra de 300 mile. Nu mai e nevoie să spunem că este super fericit. Felicitări pentru această mare realizare”.


    Fabian Imfeld a câștigat Montane Yukom Arctic UltraFoto: Facebook
Fabian Imfeld a câștigat Montane Yukom Arctic UltraFoto: Facebook

 În momentul terminării cursei de către Imfeld, românul mai avea în jur de 15 mile până la linia de finiş. Elveţianul, care a avut încă din a doua zi de concurs un avans constant, de 35-40 de kilometri, faţă de român, a reuşit să treacă linia de sosire în punctul numit Pelly Crossing, după ce a parcurs circa 490 de kilometri. 

Tibi Ușeriu, probleme pe traseu

Tibi Ușeriu a avut mai multe probleme pe parcursul dificilului maraton: lipsa unor elemente importante în echipament, probleme de sănătate și din cauza mâncării. la mijlocul competiției, a pierdut timp prețios și pentru că s-a rătăcit, îndepărtându-se de traseu.

Probleme cu stomacul în a treia zi 

”Sunt pe avarii cu stomacul asta. Am băut acum un pic de Cola şi încerc să-mi revin cu stomacul ăsta, că n-am forţă ca să pot să trag un pic mai tare. Efectiv nu mai pot să mânânc nimica”, i-a spus Tibi Uşeriu fratelui său, în cea de-a treia zi a Yukon Arctic Ultra, una dintre cele mai dure curse din lume, care a început joi (30 ianuarie) în Canada. Sportivul s-a oprit lângă sanie pentru a încerca să mânânce ceva, după ce a traversat un lac îngheţat. Se afla la 20 de kilometri de punctul trei de control, iar afară erau minus 20 de grade Celsius.

Fabian Imfeld și Tibi Ușeriu, singurii care au terminat Montane Yukon Arctic Ultra

Doar doi sportivi au reușit să treacă linia de sosire la Yukon Arctic Ultra 2020
Doar doi sportivi au reușit să treacă linia de sosire la Yukon Arctic Ultra 2020

Chiar și așa, Tibi Ușeriu a dat dovadă de un stoicism rar întâlnit și a reușit să termine cursa care le-a pus capac altor 19 sportivi, nevoiți să abandoneze pe parcurs.

Puțin după ora 21, ora României, în 6 februarie, Tibi Ușeriu a trecut linia de sosire a celui mai dur maraton din lume. Mii de oameni au urmărit cu sufletul la gură parcursul românului și i-au trimis încurajări de departe. În fiecare zi, Tibi a reușit să vorbească la telefon cu fratele său și să-i transmită cum se simte moral și fizic.

Ce mesaj a transmis Tibi Ușeriu la finalul cursei Yukon Arctic Ultra

Tibi Ușeriu nu s-a lăsat până nu a dus la capăt cel mai dur maraton din lume
Tibi Ușeriu nu s-a lăsat până nu a dus la capăt cel mai dur maraton din lume

La scurt timp după ce a trecut linia de finiș a Yukon Arctic Ultra 2020, Tibi Ușeriu a avut puterea de a transmite câteva gânduri către cei care l-au susținut, dar și despre ceea ce a însemnat să-și îndeplinească acest vis.

"Am ajuns la capăt, deși drumul ăsta părea la un moment dat fără capăt. Vă mulțumesc enorm pentru susținerea voastră. Fără gândurile voastre bune, jur că m-aș fi pierdut pe drum. Mulțumesc Tășuleasa și mulțumesc Via Transilvanica, drumul nostru, al tuturor, cel care m-a trimis aici în delegație, ca ambasador. La ora asta, gândurile mele sunt puține și simple. Zic asa: Uneori, pare greu să te întorci și doar pentru că ai uitat undeva becul aprins. Să te întorci acolo unde ai suferit o traumă, e un pic și mai greu. Pozele astea două puse în paralel, spun povestea acestei aventuri. Sunt fericit că am îndreptat lucrurile. Trag scurt o concluzie de încheiere, înainte de a mă prăbuși într-un somn adânc: Să nu uităm că visurile noastre, ale fiecăruia, fie ele mici sau mari, chiar contează. Fără idealuri, mă tem că am dispărea. Așadar, să nu renunțăm la ele orice ar fi. Vă mulțumesc, ne vedem acasă!"

Tibi Ușeriu a abandonat Yukon Arctic Ultra în 2019

La scurt timp după ce a trecut linia de finiș a Yukon Arctic Ultra 2020, Tibi Ușeriu a avut puterea de a transmite câteva gânduri către cei care l-au susținut,
La scurt timp după ce a trecut linia de finiș a Yukon Arctic Ultra 2020, Tibi Ușeriu a avut puterea de a transmite câteva gânduri către cei care l-au susținut,

Tibi Ușeriu s-a înhămat în cea mai dură cursă din lume și în 2019, însă problemele de sănătate au fost mai mari decât s-ar fi așteptat și a fost nevoit să abandoneze. În ediţia din 2019, două degete de la picior i-au degerat în timpul somnului, dar medicii au reuşit să i le salveze miraculos. Românul a fost extras cu elicopterul dintr-un punct al maratonului.

”Un lucru îmi stă în gât ca un os de pește și anume «Lucrul început și nedus la capăt». Uneori în acest «nedus la capăt» apare fiindcă eșecul și-a vârât coada în poveste. Ca mine, la Yukon Arctic, anul trecut când am înghețat, fără măcar să-mi dau seama. Drept urmare, am fost scos automat din cursa pe care îmi propusesem să o duc la capăt. Și am fost trimis la spital. M-am simțit cam ridicol, recunosc. Am venit acasă cu coada între picioare. Supărat pe mine, pe lume. Mi-a trecut, dar n-am uitat. Ce e de fapt un eșec? Un profesor dur, care adoră să-ți dea lecții usturătoare, pe care le ții minte toată viața. Un eșec nu e un capăt de drum. E parte dintr-un proces de învățare. Dacă eșecul te încurcă în drumul tău spre glorie, poate că e timpul să înveți ceva, să te smerești mai mult. Mereu îmi repet asta când o dau de gard. Am venit aici la Yukon Arctic din nou. Sunt aproape de start, dar cu gândul la finiș. Va fi greu. Plec însă cu speranța să duc la bun sfârșit ce am început. O să-mi hrănesc sufletul nu doar cu gheață și adrenalină, ci și cu gânduri calde, luminoase. Deocamdată, le trimit înspre voi toți, cei de acasă. Abia aștept să înceapă distracția!”, a scis Tibi Ușeriu pe pagina sa de Facebook, înainte de a pleca în cursa dură Ultramaratonul Yukon Arctic 2020.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evghenia Gutul Vladimir Putin FOTO Facebook jpeg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net