Topul «prostiilor» pe care le fac şoferii

Ultima actualizare:

De foarte multe ori te simţi în trafic ca într-o adevărată junglă. Trebuie să supravieţuieşti aglomeraţiei, agresivităţii unor şoferi, să ştii să te fereşti de probleme, ajungând, în acelaşi timp, repede şi bine la destinaţie. Un studiu recent a făcut o radiografie a situaţiei de pe şosele şi ne prezintă un top al celor mai grave nereguli.

Apasă prea tare acceleraţia. Studiul „Atitudinile Sociale privind Riscul în Trafic”, realizat de Poliţia Română în parteneriat cu Ursus, constată, în urma unei analize comparative pe ultimii zece ani, că tot mai puţini şoferi adaptează viteza maşinii lor la a celorlalţi participanţi la trafic (26% o fac în 2018, 30% o făceau în 2014 şi 32% în 2008). Cu cât puterea motorului e mai mare, cu atât tendinţa de a depăşi limita de viteză creşte. 69% dintre şoferii chestionaţi au declarat că respectă limita legală, indiferent de viteza celorlalte maşini. 

Tinerii nu poartă centură de siguranţă. Majoritatea şoferilor români (80%) au declarat că, în cea mai mare parte a timpului, poartă centura de siguranţă pe toate segmentele de drum. Totuşi, o parte a şoferilor (13%) utilizează doar uneori sau foarte rar/niciodată centura de siguranţă atunci când conduc în localitate şi 5% când conduc în afara localităţii sau pe autostradă. Cei care tind de obicei să nu poarte centura de siguranţă sunt bărbaţii, tinerii de 18-25 ani, cei care deţin atestat de şofer profesionist şi şoferii care conduc o maşină cu motor cu capacitate cilindrică mai mare. Din fericire se observă faptul că, în ultimii 10 ani, proporţia şoferilor care nu poartă centură de siguranţă a scăzut la 13%.

Consumă alcool la volan. Consumul de alcool la volan a fost tot timpul o problemă. Partea bună este că, de-a lungul anilor, situaţia dă semne de îmbunătăţire. În prezent, 9% din totalul şoferilor chestionaţi declară că li s-a întâmplat să se urce băuţi la volan. În 2008, 29% făceau acest lucru. La această evoluţie au contribuit şi campaniile de conştientizare desfăşurate în ultimii ani cu Poliţia Română, una dintre ele fiind desprealcool.ro. În primele luni ale anului 2018, 9.982 de permise au fost reţinute pentru conducerea autovehicului sub influenţa alcoolului. 

Butonează telefonul, sunt obosiţi. Cel puţin 42% dintre şoferii români recunosc că vorbesc la telefon fără hands-free, trimit sms-uri şi intră pe reţelele sociale în timp ce conduc. Iar în condiţiile în care tehnologia ia avânt şi puterea internetului este tot mai mare, telefonul a devenit o tentaţie tot mai mare pentru şoferi. Mâncatul la volan, depăşirile la limită şi condusul în condiţii de oboseală sunt alte greşeli care duc la accidente.

Sunt agresivi în trafic. 71% dintre şoferii chestionaţi au declarat că au fost victime ale agresiunilor în trafic sub forma flash-urilor/claxoanelor. Bărbaţii, tinerii cu vârste până în 25 ani şi conducătorii unui autoturism cu o capacitate cilindrică de peste 2000 cm cubi sunt cei care recunosc că adoptă comportamente agresive faţă de ceilalţi participanţi la trafic.

Cum scapi de oboseală la drum lung

Oboseala apare, inevitabil, la drum lung. Ea îţi scade capacitatea de concentrare, îţi limitează reacţia în caz de pericol şi chiar rişti să adormi la volan. Potrivit odat.ro, şoferii ar fi bine să ţină seama de următoarele sfaturi:

Nu pleca la drum lung dacă nu eşti cu „bateriile încărcate”, odihnit, fresh. Altfel, încearcă să amâni plecarea şi să dormi câteva ore.

Când te simţi obosit, opreşte în prima parcare şi închide ochii cel puţin 15 minute. Acest somn scurt chiar face minuni. După care, bea o cafea sau o băutură energizantă. 

La fiecare două ore de condus fă o pauză de cel puţin 15 minute. În acele pauze, ieşi din maşină şi fă mişcări de dezmorţire şi de înviorare.

Nu conduce noaptea târziu, spre dimineaţă. Cele mai periculoase ore de condus, mai ales în stare de oboseală avansată, sunt 3.00 – 5.00.  

image
image
image
image
image
image
ambuteiaj   masini viniet apentru bucuresti jpeg
grecia pixabay jpg
Cutremur in Turcia FOTO Profimedia jpg
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN jpg
mihaela bilic instagram jpg
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net