92 de ani. Aceasta este vârsta torționarului Alexandru Vișinescu, fostul șef al Penitenciarului Râmnicu-Sărat, condamnat la 20 de ani închisoare pentru crime împotriva umanității. Înalta Curte de Casație și Justiție decide joi dacă îl scapă pe cel mai bătrân deținut român de pușcărie, pe motive medicale, anunță news.ro.


În prima fază, pe 1 martie 2018, Curtea de Apel Bucureşti i-a respins cererea de întrerupere a executării pedepsei de 20 de ani de închisoare. În apărarea lui Vișinescu, apărătorul său a susținut că  fostul comandant de penitenciar are nevoie de însoţitor permanent..

Alexandru Vişinescu este un fost comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat, (perioada 1956-1963), care a deţinut şi alte poziţii în sistemul penitenciar comunist, cum ar fi închisoarea Jilava, la începutul anilor '50. El a fost denunţat de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc pe 30 iulie 2013 pentru omor deosebit de grav. Tratamentul din pușcărie era atât de dur, încât au murit 12 deținuți.  

Alexandru Vişinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost condamnat definitiv, în 10 februarie 2016, iar dosarul în care a fost găsit vinovat de crime împotriva umanităţii, a fost o premieră din punct de vedere judiciar. Vişinescu este primul inculpat care a fost condamnat pentru fapte comise cu peste 50 de ani în urmă.

Procurorii Parchetului Instanţei Supreme, l-au acuzat pe Vişinescu că în în penitenciarul pe care îl conducea, deţinuţii erau torturaţi fizic şi psihic, nu primeau medicamente şi îngrijire medicală, iar regimul impus nu asigura condiţiile minime de supravieţuire.

 
 
Loading...