Totul despre declaraţia unică pentru plata contribuţiilor

Ultima actualizare:

    Circa un milion de români trebuie să completeze noul formular
Circa un milion de români trebuie să completeze noul formular

S-a făcut ”ordine” la capitolul impozite, declaraţii depuse de contribuabili, asigurări de sănătate şi şomaj. Guvernul a adoptat ieri Ordonanţa de urgenţă privind Declaraţia unică. Iată care sunt cele mai importante reglementări în domeniu, conform declaraţiilor ministrului Finanţelor Eugen Teodorovici.

  • Persoanele fizice care realizează venituri din activităţi economice sau alte categorii de venituri vor depune la ANAF o singură declaraţie – Declaraţia Unică – care  cuprinde toate informaţiile necesare privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate şi  asigură simplificarea modului de stabilire şi declarare a obligaţiilor de plată.  Se elimină astfel şapte declaraţii fiscale (D200, D 201, D 220, D221, D600, D604, D605).
  • Termenul unic de plată va fi 15 martie anul următor pentru anul precedent (o singură scadenţă, în loc de cinci) cu posibilitatea de a face plăţi oricând în cursul anului până la termenul scadent, de 15 martie, inclusiv. În 2018, Declaraţia Unică se depune până pe 15 iulie.
  • Cei care sunt şi salariaţi vor fi scutiţi de plata CAS şi CASS în cazul veniturilor obţinute din drepturi de autor. ”În cazul drepturilor de autor, am mers pe ideea stopajului la sursă şi scutirea celor care sunt şi salariaţi a obligaţiilor de plată pentru CAS şi CASS. Este o abordare care a mai fost, este o abordare normală şi este de bun augur celor care sunt vizaţi de acest nou mecanism”, a afirmat Teodorovici. Reţinerea la sursă nu se aplică dacă venitul estimat pentru fiecare sursă de venit este mai mic decât 22.800 lei, pentru anul 2018 (12 salarii de bază minime brute pe ţară). 
  • Fiecare birou al Fiscului la nivel judeţean va avea o unitate cu obligaţia de a îndruma metodologic fiecare contribuabil care are întrebări faţă de acest nou mecanism. 
image
image
image
image
image
image
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net