Totul despre norii care au îngrozit România

Ultima actualizare:

    Atenție: ploi în aproape toată ţara şi risc de inundaţii!foto: Click!
Atenție: ploi în aproape toată ţara şi risc de inundaţii!foto: Click!

Mergeau grăbiţi când au văzut că se adună nori negri. La un moment dat, oamenii s-au oprit în loc şi au privit speriaţi spre cer. Un fenomen extrem de rar a avut loc: s-au format nori „cu ţâţe”, mammatus, cum spun specialiştii.

Mergeau grăbiţi când au văzut că se adună nori negri, de furtună violentă. La un moment dat, oamenii s-au oprit în loc şi au privit speriaţi spre cer. Un fenoment extrem de rar a avut loc: s-au format nori „cu ţâţe”, mammatus, cum spun specialiştii.

Miercuri seară, furtunile au răvăşit toată ţara, cu foarte mare putere. Vântul a început să sufle turbat, a plouat torenţial, s-au auzit tunete asurzitoare. Înfricoşător. Oamenii se grăbeau să se adăpostească când au văzut că din nori coboară nişte norişori mai mici, sub formă de ugere sau de ţâţe. S-au speriat şi mai tare, dar unii au făcut fotografii spectaculoase pe care le-au postat imediat pe Internet.

„Într-adevăr, astfel de nori se văd foarte rar. Sunt extrem de spectaculoşi, dar nu şi periculoşi. Se numesc mammatus, de la latinescul mamma care înseamnă sân, uger, piept, tocmai pentru că au aspect mamelar. Sunt nori de furtună. De regulă, apar în zonele cu climă tropicală şi aduc ploi abundente cu stropi mari. Se formează când aerul cald de la sol urcă spre nori de mari dimensiuni, tip cumulonimbus. De data aceasta s-au format în Capitală şi judeul Ilfov, dar marţi au fost văzuţi şi în judeţul Teleorman”, ne-a explicat meteorologul Dumitru Baltă.

simeon stalpnicul png

A fost prăpăd în toată ţara!

TIMIŞOARA. S-au rupt norii, iar vântul a bătut cu furie, miercuri seara, astfel că zeci de acoperişuri au fost luate pe sus, iar mai mullţi copaci au fost doborâţi. După ce vântul a prăbuşit stâlpi de curent, mai multe localităţi au rămas fără electricitate. Cel mai afectat a fost satul Butin, unde toate cele 100 de case au avut de suferit.GIURGIU. O femeie care se urcase pe casă pentru a repara acoperişul distrus de furtună a fost doborâtă de vântul puternic şi pusă la pământ. Localnica din Varlaam a ajus în stare gravă la spital.ARGEŞ. Un fulger a lovit clădirea liceului ”Vlaicu Vodă”, iar acoperişul a luat foc. Pompierii au reuşit să stingă incendiul la timp şi nimeni nu a fost rănit. Un alt trăsnet a lovit şi un brad înalt de aproape 30 de metri care a căzut în curtea Mănăstirii din Curtea de Argeş.MEHEDINŢI. Culturile de pe sute de hectare de teren au fost distruse de ploaia torenţială şi de grindină. Oamenii sunt necăjiţi şi spun că demult n-au mai văzut aşa ceva. Nu a mai rămas nimic pe câmpuri. Ei nu aveau culturile asigurate, aşa că au pierdut tot ce au investit.

Azi va fi răcoare

Luna aceasta a fost capricioasă. Miercuri, a turnat cu găleata, azi e răcoare, iar în weekend va fi vreme de plajă. „Va fi o zi răcoroasă, inclusiv în Capitală. Vineri, cerul va fi înnorat în sud şi în est. De aceea, temperaturile vor fi 22 -23 de grade în aceste zone, în timp ce în restul ţării vor fi între 18 şi 27 de grade. Va mai ploua slab, în special în zonele de deal şi de munte. În weekend, vremea va fi frumoasă, bună pentru plajă”, ne-a explicat  Gabriela Băncilă, meteorolog ANM.

image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net