Lista de tradiții de Paște în Maramureș este una lungă, însă noi vă aducem aminte de doar câteva dintre el, cele mai importante.


Fiecare zonă are propriile tradiții la fiecare sărătoare, însă celebrele tradiții de Paște în Maramureș sunt renumite până peste hotare, fiind un adevărat punct de atracție pentru turiștii curioși.

Iată câteva tradiții de Paște în Maramureș de care poate că ați mai auzit și care fac din această zonă georgrafică una cu care să ne mândrim peste tot în lume. Tradițiile datează de sute de ani și se respectă cu sfințenie.

Tradiții de Paște în Maramureș - îmbrăcămintea

Pe lista de tradiții de Paște în Maramureș este faptul că îmbrăcămintea trebuie să fie neagră sau de culori care nu sunt stridente, atât de Paște cât și în post. De foarte multe ori, în zonele rurale oamenii îmbracă hainele tradiționale la sărbători.

În general oamenii din această zonă geografică sunt credincioși și în Săptămâna Mare merg la slujbele de denie și respectă rânduirile bisericii.

Tradiții de Paște în Maramureș - Joia Mare

Printre alte tradiții de Paște în Maramureș, în Joia Mare oamenii sunt obișnuiți să dea de pomană celor mai săraci, în numele celor trecuți în neființă. Deoacere este Joia Mare iar ouăle nu sunt încă vopsite, obiceiul este să se dea pomană ouă crude.

Tot pentru sufletul celor adormiți, cei din zonă aprind în Joia Mare câte un foc mare în curtea casei lor. Se spune că astfel se încălzesc sufletele rudelor trecute la cele veșnice.

Tradiții de Paște în Maramureș - Vinerea Mare

Alte tradiții de Paște în Maramureș spun că în Vinerea Mare, la fel ca în majoritatea țării, se ține post negru, nu se mănâncă nimic până la apusul soarelui.

Tot în această zi, se spune că este interzis și jocul, dansul și există chiar și o strigătură autentică prin care se face referire la acest lucru:"Cine joacă-n Postul Mare, joacă-i bota pe spinare".

Tradiții de Paște în Maramureș - noaptea Învierii

Tradițiile de Paște în Maramureș spun că după slujba din noaptea Învierii, oamenii duc lumină nu doar acasă, așa cum facem noi toți, ci merg și în cimitir la cei dragi pentru a le duce lumina Sfântă.

Duminică dimineața există o tradiție care spune că trebuie să pui apă rece, un ou roșu și un ban de argint, iar cu apa respectivă să te speli pe ochi și pe față pentru a avea belșug și sănătate tot anul.

Loading...