12 oameni au murit arși de vii în casă. Recomandările pompierilor pentru a evita tragediile pe timp de iarnă

Ultima actualizare:

    12 oameni au murit în ultimele zile în casele care au luat foc de la improvizații ori coșuri și sobe necurățate
12 oameni au murit în ultimele zile în casele care au luat foc de la improvizații ori coșuri și sobe necurățate

Atenție, gerul face victime! Nu mai puțin de 343 de incendii au avut loc în țară, în ultimele zile, din cauza improvizațiilor. Au existat și cazuri în are oamenii au dat foc la sobe necurățate ori au pornit aragazul ca să facă cald în case, astfel că autoritățile anunță că 12 dintre ei au murit arși de vii.

În doar patru zile, la nivel național, pompierii au stins 343 de incedii, majoritatea produse la locuințe. În urma acestora, 12 persoane și-au pierdut viața.

Tragediile s-au petrecut în județele Dolj, Suceava, Satu Mare, Galați, Mehhedinți, Târgu Neamț, Olt, Sălaj și București.

Victimele din incendii au între 30 și 90 de ani

Victimele au între 30 și 90 de ani, sunt în special bărbați, și au fost găsite carbonizate în locuințe.

”Pe fondul temperaturilor scăzute, se constată o creștere a numărului incendiilor produse la gospodării, iar vârstinicii sunt principalele victime ale acestor evenimente. De cele mai multe ori, incendiile sunt cauzate de nesupravegherea lumânărilor aprinse, precum şi de exploatarea necorespunzătoare a sistemelor de încălzire și neverificarea coșurilor de fum. Neglijența sau ignorarea regulilor de siguranță și a măsurilor de prevenire pot provoca pagube materiale însemnate, iar în unele cazuri mai grave, pierderi de vieți omenești”, transmit reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Ce trebuie să faci ca să eviți un incendiu

Aceștia vin și cu recomandări pentru populație, pentru ca semenea tragedii să fie evitate.

  • Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii!;
  • Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!;
  • Apelarea la specialişti, atunci când sesizăm probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă. Orice improvizaţie minoră poate conduce la incidente cu repercursiuni;
  • De asemenea, pentru evitarea oricăror potențiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz, precum şi a detectoarelor de incendiu în locuințe.

1.200 de cereri pentru asistență medicală

Pe lângă stingerea incendiilor, pompierii au acordat în doar 24 de ore asistență medicală de urgență în peste 1.200 de misiuni.

La nivel național, 1.008 de persoane au primit ajutor din partea echipajelor SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (244 cazuri), urmată de județele Sibiu (45 cazuri), Hunedoara (43 cazuri) și Cluj (44 cazuri).

”În continuare, pompierii militari rămân la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate. Evenimentele înregistrate la nivel național rămân sub atenta monitorizare a Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți”, au precizat cei de la IGSU.

Un depozit de materiale reciclabile a ars ca o torță

Astăzi, în jurul orei 11.30, salvatorii au fost anunțați la 112 că depozitul de materiale reciclabile, din Buzău, a luat foc.

Când pompierii au ajuns la fața locului, totul ardea ca o torță, în special, carcase de frigidere, pe o suprafață de aproximativ 500 mp, și un fum negru învăluia zona.

Deșeurile reciclabile au luat foc și s-a format un fum negru și gros
Deșeurile reciclabile au luat foc și s-a format un fum negru și gros

Nu au fost victime, dar pompierii militari s-au luptat trei ore cu flăcările ca să nu ajungă la o hală învecinată.

Potrivit celor de ISU Buzău, s-a acționat cu opt mașini de stingere și o autoscară, iar locuitorii au primit mesaj RO-ALERT să intre în case și să închidă ferestrele, din cauza fumul periculos degata în atmosferă.

Oamenii legii au demarat o anchetă pentru a afla de unde a pornit incendiul. Pentru poluarea produsă societatea care deține depozitul va fi amendată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net