Traian Băsescu: «România nu recunoaşte referendumurile. Alegerile din 25 mai trebuie să fie pe tot teritoriul Ucrainei»

Ultima actualizare:

    Traian Băsescu, preşedintele României (Foto: AFP)
Traian Băsescu, preşedintele României (Foto: AFP)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Cotroceni, că România consideră esenţial ca Guvernul de la Kiev să ia măsuri, pe cât posibil fără vărsare de sânge, ca alegerile prezidenţiale de la 25 mai să se desfăşoare pe tot teritoriul ţării, în mod corect.

Iată declaraţiile preşedintelui României:

"Am constatat că toată presa este extrem de atentă la poziţiile instituţiilor româneşti în întâlnirile viitoare. Vreau să ştiţi că poziţiile care au fost stabilite astăzi au fost deja precizate. Toate au fost transmise în cancelariile europene şi către aliatul nostru, Statele Unite.

În ceea ce priveşte Ucraina, există un risc major de federalizare. Trebuie făcute negocieri între Kiev şi minoritatea rusă din estul şi sudul Ucrainei. Harkov a renunţat la referendum în urma discuţiilor. Kievul trebuie să continue discuţiile şi în Doneţk şi în Lugansk. România propune ca separatiştii să nu facă parte la negocieri.

În opinia noastră, în opinia României procesul care a şi început are 2 părţi: unul este federalizarea Ucrainei, iar cel de-al doilea este împiedicarea alegerilor prezidenţiale de la 25 mai. Federaţia Rusă doreşte destabilizarea Ucrainei pentru a o pune sub control.

Ce considerăm că este esenţial pentru guvernul de la Kiev: să ia toate măsurile şi să facă tot posibilul, pe cât se poate fără vărsare de sânge, ca alegerile prezidenţiale să se desfăşoare pe tot teritoriul Ucrainei, inclusiv în Lugansk şi Doneţk. Este imperios necesar ca alegerile din 25 mai să se desfăşoare corect pe tot teritorul Ucrainei.

România nu recunoaşte nici anexarea Crimeei, nu recunoaşte nici referendumul din Lugansk şi nu recunoaşte nici referendumul din Doneţk. De ce? Pentru că sunt împotriva Constituţiei ucrainene. Nu credem că Federaţia Rusă intenţionează să invadeze Ucraina. Federaţia Rusă a început să-şi atingă şi cel de-al doilea obiectiv legat de Ucraina, şi anume federalizarea.

Cerem ca preşedintele Putin să-şi respecte cuvântul. Toate informaţiile arată că Putin nu a spus adevărul privind retragerea trupelor de la frontiera de est a Ucrainei. Preşedintele Rusiei trebuie să-şi respecte cuvântul. Eu am repetat de mai multe ori că preşedintele Vladimir Putin este corect, iată că am avut prea multă încredere".

Traian Băsescu a vorbit şi despre situaţia Republicii Moldova, unde separatiştii transnistreni vor unirea cu Rusia.

"Şi eu şi toţi factorii de decizie am ştiut că vor exista provocări privind Republica Moldova. În privinţa Republicii Moldova, considerăm că trebuie accelerat tratatul de aprobare a acordului de liber schimb. Ar fi extrem de important să se semneze în mai pentru a se da timp României, Poloniei, Cehiei să ratifice aceste tratate.

În ceea ce priveşte Republica Moldova, scenariul cel mai rău ar fi destabilizarea Odessei, iar odată federalizarea obţinută Federaţia Rusă să ajungă cu frontiera până la braţul Chilia. În analiza noastră, Transnistria are 5.000 de militari, bine instruiţi, bine echipaţi. Republica Moldova are nevoie să avanseze cât mai rapid şi să semneze cât mai repede cele două acorduri. România îşi asumă în continuare rolul ei de avocat onest al Republicii Moldova în calea ei europeană".

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
costel corduneanu jpg
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
hannah gutierrez X jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net